О ТРОШКУ државе на лечење у иностранство ове године упућено је 26 пацијента чија обољења не могу успешно да се лече у Србији. У првој половини године потрошено је око 157 милиона динара на лечење тих пацијента, од чега је 153 издвојено из буџета, а четири милиона динара су донације.

- До краја године остало је још 105 милиона динара - каже председник Надзорног одбора фонда за лечење у иностранству Веран Матић. Професор др Владислав Вукомановић, координатор лекарских комисија овог фонда, каже да о упућивању пацијената на лечење ван наше земље одлучује више од 50 најеминентнијих стручњака, лекара из свих области дечје и медицине одраслих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Уз упут лечење и у Швајцарској

- Веома је битно да се пацијенти не шаљу на лечење које је у експерименталној фази или у оквиру клиничке студије, већ искључиво на третман који је по доказаним медицинским протоколима - каже проф. Вукомановић. - Највећи број болесника који су лечени у иностранству, њих 22, имао је тешка неуролошка и неурохируршка обољења. Следе хематоонколошке болести, ретки кардиолошки поремећаји, тешке васкуларне аномалије и трансплантације органа. Државни секретар у Министарству здравља професор др Владимир Ђукић истакао је да слање наших пацијената у иностранство никако не значи да нема поверења у домаће здравствене институције и лекаре:

- Разлог је што смо ми земља са малим бројем становника, па наши лекари немају много искуства и знања када је реч о ретким или тешким медицинским стањима.