Хиљаде грађана на прегледу младежа

Е. В. Н.

недеља, 25. 03. 2018. у 20:23

Хиљаде грађана на прегледу младежа

Преглед у Клиници за дерматовенерологију Клиничког центра Србије

Одржана седма акција бесплатне провере здравља становништва. У 100 здравствених установа 18.164 људи прошло контролу

ВИШЕ од 100 здравствених установа широм Србије јуче је отворило своја врата и омогућило да 18.164 грађана обави превентивне здравствене прегледе. Ултразвук абдомена, прегледи младежа и гинеколошки преглед за жене били су омогућени у периоду од осам до 16 сати без заказивања, упута и здравствене књижице.

Од почетка акције, коју је у септембру прошле године покренуло Министарство здравља, до сада је прегледано више од 140.000 грађана. Неколико хиљада људи упућено је на даљу дијагностику, чиме се доказао значај превенције и ране дијагностике у лечењу болести.

У Београду, у Клинички центар Србије на преглед младежа дошло је 264 људи до 12 часова, због чега је укупно осам дерматолога имало пуне руке посла. Међу пацијентима је било највише старије популације, док лекари апелују да би млади такође требало редовно да проверавају промене на кожи.

- Рана дијагностика је веома важна. Када нема бесплатних прегледа људи се, нажалост, ретко одлучују да због рутинске провере младежа затраже упут и чекају ред за преглед. Ова акција је олакшала и убрзала процедуру, па је одзив грађана био велики - каже за "Новости", др Бранислав Лекић из Клинике за дерматовенерологију КЦС.

Новосађани су јуче у Дому здравља "Нови Сад" имали прлику да ураде ултразвучни преглед горњег абдомена и гинеколошки преглед са папа тестом. Од раног јутра велики број људи дошао је и у Центар за радиологију у Клиничком центру Војводине, где су обављени и прегледи младежа.

Новосађанка Марија Сланкаменац (65) први пут је јуче искористила могућност да уради прегледе без заказивања и упута.

Нови Сад / Фото Љ. Прерадовић


- Снимила сам абдомен, извадила крв да проверим ниво шећера, а онда ћу отићи да прегледам младеже - каже Марија. - О овој акцији заиста могу да кажем све похвално, јер се без чекања све брзо заврши.

У Општој болници у Јагодини гужве испред ординација показале су да је одзив грађана био велики за гинеколошке, интернистичке и дерматолошке прегледе, као и ултразвучни преглед абдомена. Становници осталих општина Поморавског округа такође су долазили у Јагодину да преконтролишу здравље, рекао је директор болнице Милош Лукић. Свакој досадашњој акцији бесплатних прегледа одазвало се у просеку 500 грађана.

Пожаревац / Фото Д. Новковић


У општој болници у Пожаревцу и припадајућим домовима здравља до 13 часова обављено је укупно 390 прегледа. Од тога, 270 је било ултразвучних прегледа абдомена. Обављено је и 110 гинеколошких и 50 дерматолошких прегледа младежа.

Осим Дома здравља у Пожаревцу, прегледи су обављени и у Костолцу, Малом Црнићу, Кучеву, Великом Градишту и Голупцу.

Београд / Фото М. Лабудовић


РАЂЕН И УЛТРАЗВУК АБДОМЕНА

У Поликлиници Клиничког центра Србије јуче су грађани могли да ураде и ултразвук абдомена. У амбулантама Клинике за гинекологију и акушерство (ГАК) у Вишеградској превентивно су обављани гинеколошки прегледи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miloš

25.03.2018. 22:50

Odličan gest Vlade i Ministarstva zdravlja, odziv je veliki ,nastavite da izlazite u susret građanima!