Докази, па тужбе за НАТО бомбардовање

Ј. МАТИЈЕВИЋ

петак, 09. 02. 2018. у 16:00

Докази, па тужбе за НАТО бомбардовање

Последице разарања у Ћуприји, Фото Д. Миловановић

Италијани објавили истраживања о осиромашеном уранијуму, Србија формира савет стручњака. Испитаће везу између агресије Алијансе 1999. и епидемије оболелих од карцинома

САВЕТ за припрему писања тужбе против 19 земаља чланица НАТО које су 1999. године бомбардовале Србију биће формиран у петак вече у Нишу. Његови чланови биће угледни српски академици, адвокати, лекари, правници и професори медицинских факултета. Савет ће, најпре, припремити научне доказе о узрочно-последичној вези између бомбардовања осиромашеним уранијумом и повећања броја оболелих од карцинома. Тужбом ће, потом, тражити накнаду штете за оболеле и преминуле војнике и житеље Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чикарић: Умирање од рака делом последица бомбардовања

Формирање овог Савета, готово се подударило са у четвртак обелодањеним закључком Истражне комисије италијанског парламента да "постоји јасна веза између излагања осиромашеном уранијуму и оболевања од најтежих болести италијанских војника који су били у мисијама на Косову, у Босни, Ираку и Авганистану". Закључак Комисије, већ је изазвао негодовање Министарства одбране Италије и "заглушујућу тишину власти", али је неспорно да ће се о њему ускоро расправљати у италијанском Парламенту. Реч је, заправо, о закључку који би требало да убрза изгласавање "закона о начину дефинисања компензације за оболеле и преминуле италијанске војнике".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кинези приказали злочине НАТО

- Ова вест из Италије је истински ветар у леђа свима у Србији који се боре да докажу да је НАТО бомбардовање изазвало еколошку катастрофу у нашој земљи и епидемију карцинома - каже адвокат Срђан Алексић, иницијатор оснивања Савета. - Сва правна искуства и досад донете пресуде у Италији, које потврђују везу између осиромашеног уранијума и оболевања њихових војника од рака, леукемије и болести штитасте жлезде, нама су изузетно драгоцени. Позивајући се на такве пресуде, пре свега у Италији, земљи чланици НАТО чији су војници били део мисије на Космету и у Босни, биће нам лакше да захтевамо одштете за наше оболеле и преминуле грађане. Осим тога, тражићемо и адекватно лечење наших држављана управо од оних који су "посејали" осиромашени уранијум у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО агресија: Војна брука и освета над становништвом

Наш саговорник подсећа да су у Италији већ донете 43 пресуде, од којих је 13 правоснажно. Оне прописују исплаћивање одштете италијанским војницима који су учествовали у мисијама од БиХ преко КиМ и Ирака до Авганистана, а потом се разболели од последица коришћења оружја са осиромашеним уранијумом.

- Прва правна победа била је 3. новембра 2012. године, када је грађански суд у Риму утврдио да је Андреа Антонаћија, војника који је служио у Босни, убио осиромашени уранијум - подсећа Алексић.

Адвокат Срђан Алексић Фото В. Данилов

- Због тога је Министарство одбране било осуђено да плати скоро милион евра породици, пошто је успостављена узрочно-последична веза између болести војника, а реч је о Хочкиновом лимфому, и излагања осиромашеном уранијуму. После ове пресуде, Италијани су постали свесни да од преминулих војника до деце рођене са малформитетима, осиромашени уранијум убија у тишини.


НАУЧНИЦИ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА У НИШУ

ПОЧЕТКОМ јуна, у Нишу ћемо организовати међународно саветовање о узрочно-последичној вези осиромашеног уранијума и оболевања од малигних болести - најављује адвокат Алексић. - За тај скуп предавања припремају еминентни научници из Европе и света. Уз њихову помоћ и неспорне податке које планирају да обелодане у Нишу, имаћемо научне доказе о штетности осиромашеног уранијума које ниједан суд у свету неће моћи да обори.


УБРЗАТИ НАШЕ АНАЛИЗЕ

МНОГО ме је обрадовала вест из Италије - каже проф. др Даница Грујичић. - Јасно је да и ми сада, после готово 20 година, имамо право да анализирамо све што се десило током бомбардовања Србије бомбама са осиромашеним уранијумом.

Надам се да ће овај закључак италијанске Парламентарне комисије убрзати формирање Кординационог тела за испитивање последица НАТО агресије 1999. године које би се бавило и мерама за ублажавање тих последица тамо где још може. Имали смо чврста обећања за формирање овог тела, и надам се да ће бити испуњена. Не знам где је запело.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Hisar 008

09.02.2018. 16:31

Odštetu za sve tada (pre)živeli napadnute gradjane Srbije, posebno za poginule i obolele.Dokazi fotografije u ruševinama sa ličnim podacima.

NIKOLALONDON KRAJINA

09.02.2018. 17:26

Nikada nista necemo dobiti. Nikakvo medjunarodno pravo ne moze naterati ameriku i ostale da to plate Srbiji. Oni su medjunarodno pravo koje si omogucuje da ubijaju i ruse koga hoce bez ikakve odgovornosti.

Vatro Marx

15.02.2018. 16:46

A sta ste spavali do sada, to je cijeli svijet video i dosta je njih iz Spanije Italije pa i drugim zemljama obolelih vojnika iz mirovnih snaga, dugo se lijece a ima ikoji su nzalozt zakasnili. Srpska vlada kasni kao i dosada.

Vlasta Vladin

01.03.2019. 16:56

Ne treba klinuti duhom. treba smelo ici do istine i rezultat mora biti ! MORAJU KADA TADA PLATITI SVOJE GREHE !