И очеви туже несавесне мајке

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

09. 01. 2018. у 22:02

И очеви туже несавесне мајке

Фото Shutterstock

Око 390.000 парова у србији разведено, најмање 50.000 малишана без алиментације. Принудна наплата је мало бржа од када постоје јавни извршитељи

ДЕЈАН Вељовић из Смедерева један је од очева који сами одгајају децу, а новац за алиментацију мора да наплати судским путем. Његова бивша невенчана супруга, са којом не живи већ две године, на име обавеза према 11-годишњем дечаку дугује, према судској одлуци, 430.000 динара. Пошто обавезе није измиривала добровољно, оним темпом који је одредио суд, у току је принудна наплата од њене плате.

- Суд је одредио да јој се сваког месеца скида четвртина плате за алиментацију. Пресуда је постала правоснажна у септембру прошле године - објашњава Вељовић за "Новости".

Предузеће у којем мајка дечака ради, уместо судски одређеног износа, мајци је у децембру скинула само 7.000 динара са зараде, што је далеко мање од четвртине њене плате. Зато се Вељовићев адвокат жалио и одређено је принудно извршење, па је на рачун оца пред новогодишње празнике легло још 16.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Самохрани родитељи без заштите

- Женина плата не може да буде оптерећена износом који је одредио суд, јер већ има кредит од 20.000 динара, а укупна задужења не могу да премаше две трећине плате. Зато ће наплата дуга трајати дуже, али ће дуг ипак бити наплаћен - каже Вељовићев адвокат Владимир Вујовић.

ПРАВНА СРЕДСТВА У СМЕДЕРЕВСКОМ Основном суду не могу да коментаришу случај Вељовића, јер је у поступцима у вези са породичним односима јавност искључена. Ипак, Драган Роган, председник суда, каже да Вељовић, ако мисли да постоје пропусти у раду суда, може да искористи правна средства предвиђена Законом о извршењу и обезбеђењу или о заштити права на суђење у разумном року.

Такође додаје да је суду поднет предлог да се белгијска компанија новчано казни због непоступања по судском налогу о извршењу.

У Србији има око 390.000 разведених парова, од чега бар половина има малолетну децу, кажу у Удружењу "Тата". Њихове процене показују да минимално 50.000 малишана има проблем јер родитељи са којима не живе неће да им плаћају издржавање или га дају нередовно.

- Број мајки које остављају децу са очевима јер одлазе трбухом за крухом у порасту је на југу Србије - каже Дејан Вишекруна из Удружења "Тата". - Оне иду махом у иностранство, а остављени мужеви имају проблем са алиментацијом.

Он објашњава да је реч о једнородитељским породицама, а не самохраним родитељима, како се код нас често говори. Каже, самохрани су само они родитељи којима је супружник умро, или се не зна ко је отац детета, или где је.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - 100.000 деце у Србији не виђа оца редовно!

- Ситуација са наплатом алиментације мало се поправила од када су у наш систем поред судских уведени и јавни извршитељи. Принудна наплата иде брже када дуг има од чега да се наплати, али често дужник нема никакве приходе, па се од извршења одустаје - каже Вишекруна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

lola

10.01.2018. 15:26

Hvala bogu da jednom procitam da ima i nesavesnih majki,jer dosta mi je natpisa muskarci su siledžije i napasnici