У недељу бесплатни прегледи у 98 здравствених установа

Танјуг

23. 12. 2017. у 10:01

У недељу бесплатни прегледи у 98 здравствених установа

Фото Н. Фифић

Сутра почиње четврта по реду бесплатна акција контроле здравља грађана у 98 здравствених установа у Србији

Сутра почиње четврта по реду бесплатна акција контроле здравља грађана у 98 здравствених установа у Србији, подсетио је данас државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић.

Он је, гострујући на РТС, рекао да у оним местима у Војводини где грађани славе Бадњи дан по Грегоријанском календару неће бити организованих прегледа али је напоменуо да ће за њих прегледи бити организовани већ половином јануара наредне године.

"Укључено је 98 здравствених установа у Србији осим једног дела Војводине где грађани славе Бадњи дан по Грегоријанском календару али ће се њима омогућити преглед већ половином јануара", рекао је Махмутовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Lončar: Svi će biti pregledani, interesovanje veliko

Грађанима широм Србије омогућени су бесплатни офтамолошки прегледи, преглед ултразвуком стомака као и провера нивоа триглицерида и холестерола у крви.

Према његовим речима, до сада су организована "три бесплатна дана" у три месеца у којима је грађанима омогућено да провере своје здравље, а ординације је том приликом посетило око 50.000 пацијената.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Besplatni pregledi napunili ordinacije

Од тог броја, каже он, код 2.000 грађана су откривени озбиљни здравствени проблеми.

Махмутовић подсећа да је на прегледе могуће доћи и без оверене здравствене књижице и каже да ће лекари радити сутра од 8 до 16 часова а по потреби остаће и дуже на радним местима.

Махмутовић је рекао и да је у току контрола здрвствених установа, кадра и опреме у Србији те да су први резултати контроле готови и да они дају, како је навео, праву слику каква је тренутна ситуација када је струка у питању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације