Просветари траже бонус

И. М.

07. 12. 2017. у 16:03

Просветари траже бонус

Синдикати тврде да директори крше прописе о фонду часова

УНСПР упозорава на тежак материјални положај запослених у српским школама. Захтевају 20.000 и два повећања плате по 10 одсто

УНИЈА синдиката просветних радника Србије тражи исплату бонуса од 20.000 динара запосленима у просвети, са аргументом да је сваки радник у школама од 2014. у просеку закинут за по 100.000 динара. Од владе и министарства траже и хитне преговоре о повећању зараде, с предлогом да догодине плате буду увећане два пута по десет одсто.

На дугој листи дуговања према просветарима, према речима Владимира Аџића из УСПРС, налазе се и четири светосавске награде, што је 20.000 динара по запосленом. Он је указао и на то да ће, најављеним повећањем минималне цене раде запослени у просвети од првог до петог степена стручне спреме радити за исту - минималну плату.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Prosvetari-tuze-drzavu

Други велики проблем на који је указано на конференцији за новинаре УСПРС јесте то што директори појединих школа крше закон тако што неће да приме технолошке вишкове. Упркос препоруци комисије коју чине и представници Министарства просвете и синдиката да запослени који је у једној школи остао без фонда часова треба да буде примљен у школу у којој постоји слободно радно место, неки директори то не спроводе.

- Уколико министар не буде искористио законску могућност да смени ове директоре, онда ћемо затражити одговорност министра - упозорава Добривоје Марјановић, члан ИО Уније, који је навео неколико таквих случајева.

Јасна Јанковић, председница Уније, упозорила је да ће, ако се самовоља директора не заустави, сви технолошки вишкови који немају ниједан час у норми, од Нове године, уз отпремнину, бити отпуштени.


НАДОКНАДА ЗА "ДОСИТЕЈ"

- НАСТАВНИЦИМА који уносе податке у информациони систем "Доситеј" држава дугује надокнаду за годину дана. Министар просвете септембра прошле године потписао је правилник према коме овим људима треба да се исплати по четири одсто просечне плате за овај посао, а још нису добили ништа - каже Владимир Аџић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Autoimuna

07.12.2017. 16:27

o cu pricaju vise ovi ljudi?! ako im se ne dopasa plata neka ustupe svoja mesta mladjim kolegama.

dd

08.12.2017. 13:25

@Autoimuna - Rado bih ustupila mesto mla]im kolegama, ali me zakon sprečava u tome. Iako imam blizu 35 godina staža još nemam onaj drugi uslov za penziju. Kada sam se zapošljavala bilo je dovoljno odraditi 35 godina i mirno prepustiti posao novim kolegama. Kako mi se to desilo? Pa tako što sam bila "glupa" i završila fakultet u roku i prihvatila prvi posao koji mi se nudio. Raspitajte se malo - neće mlade kolege da rade za ovu našu platu. Nađosmo matematičara sa stotinu čuda, o stranim jezicima da ne pričam.

Драган Јанковић

07.12.2017. 19:03

Доста ботовских коментара. Држава уништава просвету са свих страна.