Подршка Швајцарске дуалном образовању у Србији

Танјуг

28. 11. 2017. у 23:28

Подршка Швајцарске дуалном образовању у Србији

Фото Танјуг

Првог дана посете Швајцарској, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас у Берну са швајцарским министром привреде, образовања и истраживања Јоханом Шнајдер Аманом

Првог дана посете Швајцарској, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас у Берну са швајцарским министром привреде, образовања и истраживања Јоханом Шнајдер Аманом.

Министри су истакли задовољство досадашњом сарадњом и констатовали да је дуално образовање модел који ученике чини запошљивим одмах по завршетку школовања, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Представљајући Национални модел дуалног и предузетничког образовања и Закон о дуалном о образовању, Шарчевић је нагласио да је швајцарски систем био једна од полазних основа у формулисању модела дуалног образовања прилагођеног привреди и условима Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Dualno obrazovanje put do bržeg zapošljavanja

Шарчевић и Шнајдер Аман су посебно нагласили важност научне сарадње која је на високом нивоу.

На састанку је указано на програм „Научна сарадња између источне Европе и Швајцарске“ у оквиру кога су од 2009. до 2016. године Швајцарска национална фонадачија за науку и Агенција за развој и сарадњу финансирали више од 85 научних пројеката, наведено је у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Usvojen Zakon o dualnom obrazovanju

Шарчевић се одвојено састао са државним секретаром за образовање, истраживање и иновације Мауром Дел Амброђом и директором швајцарске Агенције за развој и сарадњу Мануелом Загером.

У наредном периоду швајцарска агенција ће уложити средстава у развој методологије за праћење и евалуацију дуалног образовања у Србији, као и промоцију овог вида образовања. У разговору са директором Загером, министар Шарчевић је захвалио на подршци, како финансијској тако и менторској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

skolarac

29.11.2017. 05:52

Taj Nemacki sistem se ispostavio kao naj bolji,pa ga i ostali prihvatili ,pa i ovi CH-ajci

Posmatrac sa strane

29.11.2017. 10:34

Bre ovi SNS-ovci i njima slični žele da otkriju rupu na saksiji! Dualni sistem je postojao u nekadašnjoj Jugoslaviji još pre više 50 godina! Stručne (ili zanatske) škole su bile dualne -usmereno na zanat koji se učio. U zanatsku, stručnu ili tzv. industrijsku školu, to su bile trogodišnje škole je jedan dan bila nastava drugi dan prakt. obuka ili nedelju dana praksa, 1 dan nastava isl. 4.-godiš. srednjotehn.škole su imale samo nastavu sa 30 dana prakse preko leta. Sve već bilo ali zaboravljeno!

Milence

29.11.2017. 10:49

Videcemo koji ce privatnik uzeti na sebe odgovornost za decu koja su kod njih na praksi..bilo sta da se desi tom detetu tokom izvodjenja prakse taj vlasnik firme ili kompanije ce krivicno odgovarati jos ce ih i roditelji tuziti privatno..nije to bas tako sve sjajno kao sto se narodu servira...

Kako da ne daju podršku

29.11.2017. 14:36

sve su to njihovi budući radnici. Mi ih školujemo, a oni zapošljavaju...