УКУПНО 33 породице интерно расељених са Космета, које су три године бесплатно живеле у социјалним становима, у приградском насељу Берановац, у Краљеву, по судској пресуди - остаће без крова над главом.

Реч је о бившим становницима колективних центара који су добили станове на привремено бесплатно коришћење, уз плаћање редовних трошкова за струју и комуналне услуге. Општинска стамбена агенција (ОСА) је, по истеку трогодишњег уговора, прописала нове услове, који су неприхватљиви за већину породица.

Један од захтева за потписивање уговора о праву коришћења стана био је да корисници обезбеде месечни приход од бар 75 евра по члану домаћинства. У тим новим, понуђеним уговорима, предвиђена станарина је 1,20 евра по квадратном метру. То би просечно било 6.000 динара по породици, али за већину ових људи, махом пензионера, корисника социјалних давања или привремене накнаде за незапослене са Косова, и то је недостижно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Национални Портал отворених података стартовао данас

- Због одбијања да приступе новим, за њих неповољним уговорним обавезама, ОСА је 2013. тужила породице и тражила њихово исељење. Судски поступци ових дана добијају епилог на њихову штету. Станарима, међу којима има деце, старих и болесних, није понуђено алтернативно решење и у ризику су да постану бескућници - објашњава Марија Дражевић из "Праксиса".

Уз решење за исељење Миловану Петровићу стигао је и налог да ретроактивно плати заостале кирије за последње четири године у износу од 170.000 динара:

- Са цркавицом коју примам једва успевам да платим дажбине и школујем два сина и кћерку. Куцали смо на бројна врата, али нико нема разумевања. Зато ћемо захтевати да нас прими председник Вучић, а ако буде требало, протестоваћемо испред Владе.

ГРАД: ДУГ МОЖЕ И НА РАТЕ - НИКОГА не желимо да избацимо на улицу и зато ћемо тим породицама понудити склапање новог уговора, по којем би дуг за заостале закупнине измирили месечно у наредних пет година, уз редовно измиривање осталих обавеза. Од укупно 146 социјалних станова, само у ова 33 четири године породице нису плаћале закупнине - каже директорка краљевачког Градског стамбеног предузећа Драгана Бикић.

Његов комшија Радоица Трајковић провео је 11 година у колективном центру у Матарушкој Бањи:

- Када је био конкурс за доделу станова, један од услова био је да имамо што мања примања да бисмо уопште могли да конкуришемо. Сада нам траже 75 евра по члану домаћинства и да плаћамо кирију. Како тај услов не могу да испуним, добио сам решење за исељење у року од осам дана.

Братислав Бањац из Клине пита се да ли ће уопште моћи да се врате у колективне центре или ће сви, колективно, завршити - на улици:

- Месечно примам 8.500 динара привремене накнаде за незапослене. То добијамо само ми који смо некада радили на Косову. Већина породица има двоје-троје деце. Када платимо рачуне, једва нам остане за храну и школске књиге. У време сезонских радова радим за надницу, али шта ћу зими?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УДАР НА ГЛЕДАОЦЕ: Неке националне телевизије траже додатни новац

Иначе, циљ пројекта изградње социјалних станова, у којем су учествовали немачка хуманитарна организација "Хелп", УНХЦР и локална самоуправа, био је да се на трајан и одржив начин реши стамбено питање интерно расељених.

ЗАХТЕВ ДОНАТОРА

ГРАДОНАЧЕЛНИК Краљева др Предраг Терзић каже да је уговорна обавеза корисника социјалних станова била да после три године бесплатног боравка плаћају кирију:

- То нисмо ми измислили, већ је то био захтев донатора. Као град највише смо учинили у Србији за збрињавање интерно расељених.