ПОВЕЋАЊЕ давања за прву бебу са садашњих 39.345,83 на 100.000 динара, и омогућавање да ову врсту помоћи за прво, друго, треће и четврто дете остваре и жене које на то до сада нису имале право: оне ангажоване на повременим и привременим пословима, али и породиље са села које живе у регистрованим пољопривредним домаћинствима, најважније су новине које уводи Предлог новог закона о финансијској подршци породицама са децом.

Такође право на накнаду имаће и мајка која је у моменту рађања детета незапослена и није остварила право на новчану накнаду по основу незапослености.

Текст овог законског акта који је био приведен крају у мандату претходне Владе Србије, у међувремену је значајно коригован, и сада је према оцени професорке др Славице Ђукић Дејановић, министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику, много пронаталитетнији него у првој верзији.

По новом предлогу биће повећана и помоћ за друго, треће и четврто дете, али у значајно мањем проценту него за прво. Тренутно се за друго дете исплаћује 154.000, за треће око 277.000, а за четврто 369.000 динара.

Право на родитељски додатак имаће и страни држављани ако су стално настањени у Србији, ако је дете рођено овде.

- На овом предлогу, разумљиво, највише је радило ресорно Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, али смо сви консултовани и очекујем да ће овај закон у Скупштини добити велику подршку, можда и бити допуњен још неким добрим решењима, јер нам је свима приоритет повећање наталитета - каже за, "Новости", министарка Ђукић Дејановић. - Све сугестије којима је допуњен првобитни предлог су добар подстицај рађању, нарочито повећање давања за прво дете на 100.000 динара, али ако бих ја лично између предложених требало да се одлучим за најподстицајнију меру онда је то свакако она којом се жене са села изједначавају са запосленима. Тиме ће заправо жена са села, која је стуб породице, први пут бити финансијски подржана да рађа.

То ће важити за све породиље из регистрованих пољопривредних домаћинстава, независно од тога на кога је оно регистровано.

Уместо повраћаја ПДВ, новим законом предвиђена је једнократна накнада сваком новорођенчету од 5.000 динара. Министарка Ђукић Дејановић сматра да ће то бити боље и правичније решење него што је повраћај ПДВ:

- Досад смо имали неуједначену ситуацију. Неки су прикупљали рачуне и остваривали право на повраћај ПДВ, а други, лично сам убеђена да су у овој групи били они са највише обавеза, рецимо самохране мајке, нису за то имали времена. По новом решењу свака беба ће на рођењу добити 5.000 динара и то је фина подршка породици и има пронаталитетни циљ - каже министарка Ђукић Дејановић.


МАКСИМАЛНО ТРИ ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ

НОВА решења неће се свидети женама са изузетно високим платама, јер ће њима примања за време трудничког и породиљског одсуства бити умањена. Накнаде за време трудничког и породиљског одсуства са посла сада су лимитиране на пет просечних плата, што је тренутно око 240.500 динара. Новим решењима предвиђа се да се та месечна давања ограниче на максимално три просечне плате, што би у овом тренутку износило око 144.300 динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Beograd porodiljama daje po 10.000 dinara