ОТКРИЋЕ да је Роберт Хеј из Бечеја који је заклао рођака Тибора Лакатоша члан сатанистичке секте, актуелизовало је проблем деловања ових заједница у Србији, од којих многе нису званично регистроване, па се не зна ни тачан број њихових следбеника. О масовности секташтва говоре само незванични подаци Удружења за заштиту грађана од секти Бедем, према којима у Србији делује 150 разних група са скоро 200.000 људи.

У регистар верских заједница уписано је 60-ак, а од 20 предоминантних у свету, у Србији се инсталирало 15. Испоставља се да је најпогодније тло Војводина, са 60 разних секташких удружења. Стручњаци указују да осим сатанистичких група које су најопасније, делују и секте за које се везује педофилија, полигамија и проституција, као и да има скривених под плаштом хуманитарних организација и оних које манипулацијом чланству одузимају читаву имовину.

РИТУАЛНА УБИСТВА

Секташко опредељење, убица из Бечеја исказивао је на друштвеним мрежама, а испоставило се да је припадник групе која обреде врши ноћу. Спекулише се да је убијени Лакатош хтео да напусти сатанисте, због чега је, како указују они који се баве сектама, брутално кажњен - пише портал Вести онлине.

То је, кажу, и потврда да су то опасне, деструктивне групе са "суровим ритуалима" који се по чланове неретко завршавају и трагично. Међутим, како је рекао стручњак за секте Димитрије Пастуловић, који је и аутор књига "Секте и ментална манипулација" и "Хорор пред нашим вратима", српско друштво проговори о секташтву тек када се деси злочин.

- Мислим да је ово убиство тек почетак страшних догађаја и да би требало да престанемо да размишљамо као појединци, већ као друштво. Одлично сам упознао системе којима се служе верске секте и култови, да би заврбовали што више чланова, односно жртава које у секту не улазе, већ бивају увучене - прича Пастуловић за "Вести" како у пакао са следбеником улази и цела породица.

Секте, објашњава он, врбовању приступају студиозно, развијајући делотворне манипулације, а неке се служе и психоактивним супстанцама за остваривање циљева. Истиче да је у Србији све распрострањенија једна од најопаснијих Црна ружа која се везује за ритуална убиства и самоубиства, па њени чланови углавном завршавају трагично, или буду убијени или се сами убију.

РЕГРУТУЈУ СЛАБЕ ЛИЧНОСТИ

Деловање секти према речима Зорана Луковића из Полицијске управе Београда и члана Европске федерације за борбу против секти, све више узима данак психичком здрављу следбеника и доводи до високог степена деструкције с бројним последицама.

- Изазива асоцијално понашање, угрожавање јавног реда и мира, скрнављење сакралних објеката, али и аутоагресију, убиства, отмице, разбојништва и силовања - каже Луковић.

Психолог Јадранка Радовановић указује да деловање секти сеже и до основне школе, али да секте не гледају на године, већ уопштено регрутују слабе личности.

- То су људи крхког менталног склопа којима лако може да се манипулише и они уласком у секту улазе у једну врсту зависне позиције, налик другим болестима зависности, из којих се није лако извући - објашњава Радовановић.

Јавност у Србији била је шокирана и монструозним злочином који је починио Данијел Јакупек 2007. у Новим Бановцима, када је ножем у кади избо петогодишњака и његовог ујака, па их искасапио бонсеком и комаде тела бацио у Дунав. Његова соба је била у сатанистичкој иконографији, а нађена је и литература која описује како се при обреду понашати с дечјим и телом одраслог.

НИЗ УБИСТАВА И САМОУБИСТАВА

СЛЕДБЕНИК Реда источњачког храма ОТО, Горан Алфиревић је 2007. у Батајници ножем искасапио деду, а потом се убио, претходно узвикнувши име оснивача секте. У београдској гимназији "Свети Сава" самоубиство је извршило двоје ученика за које се верује да су били следбеници Црне руже, као што је био и Суботичанин Нандор Киш, који је 1993. убио два и ранио неколико војника, па се убио.

- Чланови Црне руже печена теста натапају крвљу животиње и једу, а после употребе наркотика, оргијају. Услов за пријем је да се преспава у гробници уочи сахране неког покојника, а дешавало се да из њих извлачим избезумљену децу 14-15 година - каже Пастуловић.