Косовски политичари иза погрома из 2004.

Д. Р. Ђ.

15. 01. 2018. у 12:30

Косовски политичари иза погрома из 2004.

Манастир Девич Фото Ж. Кнежевић

Шкумбин Мехмети, сведок специјалног тужилаштва Косова, о позадини 17-мартовског насиља над Србима

МАРТОВСКИ погром на Космету 2004. године организовала је криминална група која је формирана три године раније, а подршку за то имала је од свих ратних странака, тајне службе и "великих породица". Ову тврдњу изнео је за косовске медије Шкумбин Мехмети, сведок Специјалног тужилаштва Косова, наводећи да је и он био део те групе која је починила многа послератна убиства, укључујући политичка, и да су за њено формирање и активности знала "велика имена".

- Мисија групе била је да организује мартовско насиље 2004, а за успешну "мисију" обећана им је амнестија. Иста група је "уништена" крајем 2004. године - навео је Мехмети.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Четворка из ОВК предводила погром

Талас насиља, подсетимо, почео је 17. марта, трајао је два дана, и у њему је живот изгубило неколико десетина људи, рањено је више стотина, протерано више од четири хиљаде Срба и других неалбанаца, запаљено више од 800 њихових домова и разрушено или тешко оштећено 35 православних храмова и споменика културе.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је изјавио да је "изненађен изјавама Мехметија", као и да би оне требало да буду предмет судија и тужилаца, а не да постану "медијски спектакл". Истовремено, Специјално тужилаштво Косова поручило је да су преузете "конкретне радње" у вези са Мехметијевим изјавама.

Момир Стојановић

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже нам да је ово сада случај за Еулекс и судове на КиМ, јер, иако је било неких пресуда, никада се није дошло до имена налогодаваца мартовског погрома:

- Питање је само да ли неко жели да искористи овог сведока и има ли за то воље у Вашингтону и Бриселу, као и администрацији Унмика која је и 2004. била надлежна за Космет.

Наводи Мехметија, по оцени Момира Стојановића, који је у време мартовског погрома био директор Војнобезбедносне агенције, могу бити сасвим веродостојни и реални. Он за "Новости" каже да је ВБА, 15 дана пре насиља 17. марта, имала сазнања да би тако нешто могло да се догоди и да се до таквих података дошло на бази информација са једног састанка илегалне групе у северној Косовској Митровици, као и да те информације постоје у архивама ВБА.

- С обзиром на то да стране службе нису располагале информацијама о томе шта се спрема, Кфор је тог дана био неспреман да реагује. А, када страни обавештајци нису имали податке, онда замислите колики су степен обучености и илегалности имале те екстремне групе Албанаца - каже нам Стојановић, изражавајући бојазан да и данас представници страних фактора нису баш добро упознати са стањем на терену како би могли да контролишу ситуацију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Албанска “Олуја“ је протерала 4.000 Срба

Он наводи да су после насиља над Србима, координатори моћних страних служби на њега вршили притисак да у извештајима не наводи праве размере почињеног насиља, као и да минимизује штету, али да он није изменио ниједно слово.

Мехмети је изнео и да је, између осталог, група коју помиње одговорна за убиство Тахира Земаја, за којег се тврдило да је сведочио против ОВК испред српског тужилаштва за ратне злочине. Мехмети је осуђен на 30 година затвора за убиства Унмикових полицајаца 2004. године код Подујева, за шта је окривљена група Албанаца.

Село Свињаре, фото И.Маринковић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИЈА ПАМТИ: Рана која не зацељује

ХАШИМУ ЦВЕТ ОД ВОКЕРА

У ПРИШТИНИ је данас обележена годишњица догађаја у Рачку, којој је присуствовао и некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер (83), чији је извештај тада послужио као непосредан повод за НАТО агресију. Вокер је један од ретких међународних званичника који се противио оснивању Специјалног суда за злочине ОВК и одраније је познат по својој подршци независности Косова. Како преносе приштински медији, Вокер је у Рачку од девојчице добио цвет, који је поклонио Тачију, "уз поруку да га подсети на жртве Рачка".

фото И.Маринковић


ТАЧИЈЕВ И СУЉИН САБОРАЦ

МЕХМЕТИ је био члан Народног покрета Косова (НПК), оформљеног још 1981. године, којем су, према незваничним информацијама, припадали и Хашим Тачи и Азем Суља и други садашњи челници Тачијеве партије. Из НПК је проистекла и терористичка ОВК. Тринаест чланова НПК, према сазнањима "Новости", почетком 2004. планирало је напад на северу Косова и убиства Срба, али је акција спречена јер их је неко одао француском Кфору, па акција није успела. Због те намере неколико чланова Покрета је ухапшено, међу којима и Мехмети.

Д. З.

фото И.МаринковићПратите нас и путем иОС и андроид апликације