Сећање на Жегарца

08. 10. 2011. у 20:48

Ратни извештач „Вечерњих новости“ МИлан Жегарац убијен 1991. у Вуковару, али истрага о томе никада није покренута. УНС подсећа и на годишњицу страдања дописничке екипе РТС

Новинар и ратни извештач „Вечерњих новости“ Милан Жегарац убијен је 7. октобра 1991. године у Вуковару у 44. години. Удружење новинара Србије, истражујући за „Досије“ о убијеним и несталим новинарима, дошло је до сазнања да је Жегарац убијен на углу Трпињске цесте и Херцеговачке улице. Нјегово тело дан после убиства успео је да извуче војник на редовном одслужењу рока у ЈНА Зоран Милановић. Жегарац је погођен једним метком у врат и претпостављало се да је убијен снајперским хицем са хрватских положаја.

За „Досије“ УНС, новинар „Борбе“ Бранислав Гулан, који је 7. октобра био у Вуковару, рекао је да је за убиство Жегарца сазнао од команданта којег су сви звали Коле, припадника „црвених беретки“. По Гулановим речима, командант Коле је признао да су он и његове снаге грешком пуцале на особе које су претрчавале улицу са непријатељских положаја. Истрага о убиству новинара Милана Жегарца никада није покренута.

Удружење новинара Србије подсећа да је у недељу 20 година од како су на путу Петриња - Глина убијени чланови дописничке екипе РТС - новинар Зоран Амиджић, сниматељ Бора Петровић и асистент сниматеља Дејан Милићевић. На путу до болнице преминуо је мобилисани уредник у Радио Шапцу Сретен Илић. Аутомобил у којем су се налазили нападнут је из заседе и изрешетан 9. октобра 1991. године, а истрагу никада нису покренули ни војни ни цивилни органи. Србија није до данас званично тражила од Хрватске да пронађе и казни убице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације