НЕДАВНА најава директора Републичке дирекције за имовину да се Музеј Николе Тесле сели из Виле Генчић у Крунској улици у некадашњу Главну железничку станицу, убрзо је демантована. Из кабинета премијерке речено је да Влада још није одлучила да ли ће ова зграда на Савском тргу или стара електрична централа на Дорћолу, или пак нека трећа локација, постати местом новог музеја. Али, историја пресељења заоставштине Николе Тесле траје већ неколико година.

Агенцији за реституцију 2014. поднет је захтев старих власника за враћање куће у Крунској у којој се налази Музеј Николе Тесле. Споменик културе вилу Ђорђа Генчића, индустријалца и министра унутрашњих послова у време краља Александра Обреновића, пројектовао је пионир српске модерне Драгиша Брашован, а данас се у њој налази архивска грађа из заоставштине Николе Тесле која је 2003. уписана у регистар Унеска "Памћење света". Иако су наследници здања изјавили да би у вили задржали садржај Музеја Николе Тесле, његово измештање је најављено 2017, када је потпредседница владе Зорана Михајловић упутила Влади Србије иницијативу да се изградња новог музеја посвећеног светском великану прогласи пројектом од националног значаја. Тада је најавила да ће комплекс који ће садржати музеј Никола Тесла" бити подигнут у марини "Дорћол", у Термоелектрани "Снага и светлост" из тридесетих, проглашеној 2013. спомеником културе. Овој иницијативи претходило је 2015. представљање градској власти магистарског пројекта тадашњег студента архитектуре Андреја Мишића на тему ревитализације комплекса термоцентрале на Дорћолу. Градски менаџер Горан Весић је 2017. овај пројекат означио национално значајним за Србију, а 2018. најавио је почетак радова на преуређењу простора старе електричне централе на Дорћолу у Музеј Николе Тесле у 2019. години.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Теслин музеј и урну селе на Савски трг, а Генчићеви се усељавају у Крунску?


Чак и након што је формирана радна група Владе за пројекат и представљен магистарски рад музеја на Дорћолу, нико се није бавио питањем зашто за овако важан пројекат националног и међународног значаја није предвиђено расписивање јавног архитектонског конкурса? Прошле године је Музеј Николе Тесле расписао јавни конкурс за израду идејног решења сувенира музеја, на којем су додељене награде најбољим учесницима. Знајући ово, несхватљиво је да нико не помиње обавезу расписивања јавног конкурса за национални пројекат - комплекс величине чак 30.000 квадрата - уместо чега се јавности представља магистарски рад из 2014. као основ будућег националног музеја и међународног научно-истраживачког центра?! И док Загреб од 2015. има Технички музеј "Никола Тесла", највећи те врсте у региону, у Србији данас неки још увек лицитирају локацијама будућег Теслиног музеја, машу старим студентским пројектом као једином опцијом на столу, бежећи од стручне валоризације - конкурса и суда јавности.