Отац култне Ђекне имао је изузетан осећај за менталитетски апсурд људи са севера Црне Горе: Пријатељи и колеге о одласку Миодрага Мија Караџића

Д. Бт. - В. В. С.

25. 02. 2020. у 19:51

Био је необавезан, приватно духовит, он је писао на начин на који је мислио, каже Копривица

Отац култне Ђекне имао је изузетан осећај за менталитетски апсурд људи са севера Црне Горе: Пријатељи и колеге о одласку  Миодрага Мија Караџића

Миодраг Караџић

ПОСЛЕ дуге и тешке болести, у Новом Саду је преминуо Миодраг Караџић, један од најпопуларнијих комедиографа на нашем говорном подручју, посебно познат по култној ТВ серији "Ђекна". Његове изузетно духовите комедије, које су настајале на основу дубоког познавања црногорског менталитета и карактеристичног говора северне Црне Горе, већ три деценије живе на позоришним сценама, филмском платну и на малом екрану.

Пре две године, у издању "Лагуне", у књизи "Урнебесне комедије и једна болна прича", објављени су комедиографски текстови "Ђекна још није умрла, а ка` ће, не знамо", "Прва брачна ноћ", "Чу', ја љубоморан", "Златни ланчић од бижутерије", "Тазбина", "То кад увати, не пушта" и сатирична прича "Зашто волим своју домовину". У низу ТВ комедија ("Мале невоље великих пријатеља", "Пријемни испит", "Срећна ми Нова година", "Новогодишње венчање"), обликовао је живописне ликове обичних људи који због свог крутог и неприлагођеног карактера нису могли да ухвате корак са временом.

- "Ђекну" сам открио осамдесетих година, када сам још као студент ФДУ радио једну од својих првих представа, за "Културно љето" у тадашњем Титограду - каже редитељ Милан Караџић, најбољи Мијов театарски тумач. - У тој подели били су Петар Божовић, Мима Караџић, Љиљана Драгутиновић, Стела Ћетковић. Играли смо је као пучку комедију (касније и неколико пута у Студентском културном центру), која је дозвољавала да глумци буду млађи од ликова које тумаче.

"Горчило"


Познати редитељ позвао је касније и старијег колегу Живка Николића да погледа представу. Одушевио се и узео у поделу друге, сјајне глумце, стварајући потом култни ТВ филм и серију.

- По Мијином тексту радио сам и "Прву брачну ноћ" (у монодрамском извођењу Миме Караџића), а од комада "Јеси ли то дошо да ме видиш" настао је и филм "Горчило" - открива наш познати редитељ. Иначе, он је био посебан. И по осећају за људе, и по осећају за хумор. Предиван човек који се није много дружио. Затворен, с чудесном искром даровитости. Најбоље ствари написао је "скупљајући" из своје околине, менталитета, сећања на детињство, Шавника и Петњице...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Preminuo Miodrag Karadžić

Истичући да је Мијо био посебна прича наше драмске књижевности, самоникао, бескрајно духовит, без књижевних узора и следбеника а са изузетним осећањем за менталитетски апсурд, његов дугогодишњи пријатељ и колега Стеван Копривица, за "Новости" каже:


"Ђекна"


- Са његовим делом срео сам се први пут као млади уредник драмског програма РТВ Титоград, када је под мишком у белој фасцикли донео "Ђекну", драму од које је после настала култна серија. Био је необавезан, приватно духовит, он је писао на начин на који је мислио. У једном тексту у "Побједи", после играња његовог текста "Јеси ли ти то дошо да ме видиш" у режији Милана Караџића, када је херцегновска летња позорница, иначе намењена концертима, примила две хиљаде посетилаца, написао сам да је Мијо "Јонеско из Шавника". То мислим и данас, када је Мијо одлучио да оде у неки други свет, који је апсурд по себи, када његов његов смисао за језички каламбур неће моћи да дође до изражаја и пуних сала. Али, остаје низ комедија, остаје зачудна "Ђекна", остаје један сепарат у домаћој драматургији, остаје нада да ће се његовом рукопису вратити неко попут Живка Николића, који га је читао као што би он сам себе читао.


НАГРАДЕ ЗА СМЕХ

РОЂЕН на Цетињу 1950, Миодраг Караџић је дипломирао на Економском факултету у Суботици, а затим живео и радио у Новом Саду, последње три године у великом болу за изгубљеном ћерком Драганом. Његове комедије су извођене у Београду, Зрењанину, Шапцу, Врбасу и широм бивше Југославије, а добио је прегршт награда, међу којима су три награде Радио Београда за најбољу комедију, "Бранислав Нушић", Ћопићева награда, "Радоје Домановић", награда на фестивалу ЈРТ у Неуму...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације