Портрети добрих и племенитих људи: У Суботици промоција Мојих 80 Матије Бећковића

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 01. 2020. у 01:07

Портрети добрих и племенитих људи: У Суботици промоција Мојих 80 Матије Бећковића
Књига академика објављена у издању "Новости"
У препуном Српском културном центру "Свети Сава" у срцу Суботице, где се одржавају 28. "Светосавски дани", у среду вече је одржано песничко вече на коме је представљена нова књига Матије Бећковића "Мојих 80" у издању Компаније "Новости".

У велелепној здању Задужбине Душана Радића око две стотине људи нетремице је слушало песничке мемоаре Матије Бећковића, који је на себи својствен начин представио своје савременике, знане и незнане.

- Српски културни центар "Свети Сава" је једна од најзначајнијих установа у овом делу Србије, прошле године сам овде представио "100 мојих портрета" а сада, у светосавској недељи, говорили смо о "Мојих 80". Радујем се што је овај СКЦ свих ових година одржао једну духовну висину, која је толико потребна нашој земљи и нашем народу - истакао је велики песник.

- Ово је наставак прве књиге, то су моји лирски мемоари, портрети мојих пријатеља, међу којима су како најпознатији људи нашег времена, тако и само они које ја знам. Сви они су обележили мој живот јер сам имао среће у животу да имам такве пријатеље који су ме обасјавали својом племенитошћу и добротом. Усмена заоставштина пропадне ако није записана, а сви они су имали своје усмено дело. Тако да ови лирски записи нису измишљени, већ оно што смо доживели. Поезија се често одваја од живота, а ово је један од начина да се приближимо и животу и читаоцима и одужимо својим савременицима и пријатељима.

Прочитајте још - Промовисана Бећковићева дела "100 мојих портрета" и "Мојих 80": Уз Матију откривамо моћ српског језика (ФОТО/ВИДЕО)

Међу "Мојих 80" нашли су се и Суботичанима добро познати Стеван Раичковић и Душко Радовић, који су део свог живота провели у највећем граду на северу Бачке.

- Ја сам рођен у Сенти, мајка ми је из Кањиже, а рођаци су ми живели у Суботици. Када сам рођен, тада је већ Стеван Раичковић ишао у школу у Сенти, где су му родитељи били учитељи, а то сам сазнао после више деценија - сећа се Матија. - Душко Радовић, један од мојих највећих пријатеља, живео је у Суботици, отац му је био машиновођа. Ту су и многи други.

Публика је тако из другог угла упознала Десанку Максимовић, Миодрага Булатовића, Црњанског, Петронијевића, али и сазнала цртице из песниковог живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације