ФИЛМ "Џокер" Тода Филипса са 11 номинација преводиће овогодишњу трку за доделу 92. Оскара, а тик иза њега, са једном мање, су "Ирац" Мартина Скорсезеа, "Било једном у Холивуду" Квентина Тарантина и "1917" Сема Мендеса. Водећу групу следе остварења "Jojo Rabbit" Таике Вајтитија, "Мала жена" Грете Гервиг, "Брачна прича" Ное Баумбаха и "Паразит" Бонг Џун-Хоа, са шест номинација.

За главну категорију, Оскара за најбољи филм, поред горе наведених осам остварења налази се још и "Ford v Ferrari" Џејмса Манголда (у нашим биоскопима приказиван као "Ле Ман `66: славна 24 сата").

Најбољи редитељ бираће се између Скорсезеа, Филипса, Мендеса, Тарантина и, на изненађење многих, јужнокорејског редитеља Бонг Џун-Хоа, који је са својим "Паразитом" јуче исписао нову историју јер је постао први јужнокорејски редитељ номинован за Оскара. Али, ова категорија је и ове године остала без женских имена, што је водитељку Ису Рае навело да овај списак прокоментарише речима "честитам свим тим мушкарцима".


Прочитајте и: Dva kandidata u trci za Oskar

Међу номинованим за најбољег глумца нашли су се Хоакин Финикс, Антонио Бандерас, Леонардо Дикаприо, Адам Драјвер и Џонатан Прајс. Оскара за главну женску улогу добиће једна од ових дама - Скарлет Јохансон, Сирши Ронан, Шарлиз Терон, Рене Зелвегер или Синтија Ериво. Ериво је једина тамнопута особа међу номинованима у главним категоријама, што је већ по објављивању, изазвало лавину негодовања.Америчка академија ове године направила је још необичних избора па је тако Скарлет Јохансон осим за главну у конкуренцији за Оскара и за споредну улогу (заједно са Кети Бејтс, Марго Роби, Лора Дерн и Флоренс Пуг). А међу номинованима за споредну мушку улогу налазе се два глумца из истог филма "Ирац" - Џо Пеши и Ал Паћино. Двојица колега са сета за златну статуету ће се борити против оскарових ветерана Ентонија Хопкинса и Тома Хенкса, али и Бреда Пута који на церемонију долази са "препоруком Златног глобуса".


По првим оценама, међу номинацијама је све углавном очекивано, уз нека мања изненађења. Ко ће од номинованих "уновчити" досадашње похвале сазнаћемо 9. фебруара, када у Лос Анђелесу буде одржана 92. додела Оскара.


УСПЕХ ЗА МАКЕДОНКУ

Осим јужнокорејског "Паразита", који се показао као једно од најпријатнијих изненађења, за најбољи страни филм бориће се и пољски "Corpus Christi", француски "Les Misarables", шпански "Бол и слава", али и македонски документарац "Земља меда". Филм Тамаре Котевске номинован је и у овој, али и у категорији за најбољи документарац.