Посвећени вредним делима: Прометеј прославио 30 година постојања

Д. МАТОВИЋ

субота, 11. 01. 2020. у 00:15

Посвећени вредним делима: Прометеј прославио 30 година постојања

Фото А. Станковић

Колунџија: Посебна брига о историји и књижевној баштини

НОВОСАДСКИ "Прометеј" се сврстао међу највеће домаће издаваче са објављених више од три хиљаде књига. Највећи издавач у Војводини, који је синоћ прославио три деценије рада, својим едицијама и издањима посебно негује често заборављену књижевну баштину, снажно афирмише издаваштво у науци, књижевности и публицистици.

"Прометеј" је посебно препознатљив по репрезентативним монографијама, посвећеним српској култури, прошлости и садашњости Новог Сада и Војводине, као и едицији лингвистичких издања и великим издавачким пројектима у области лексикографије. Добитник је многобројних награда и признања - Октобарске награде града Новог Сада, "Искре културе Војводине", "Вукове награде", Ордена Вука Караџића... Пре шест година "Прометеј" је добио награду за издавачки подухват на Сајму књига у Београду за капиталну едицију "Србија 1914-1918", коју ради са Радио-телевизијом Србије. До сада је у овој едицији изашло више од 80 књига. А, на ове "ратничке теме" наслања се библиотека "Пречански Срби до слома Аустроугарске", коју "Прометеј" објављује у сарадњи са РТВ Војводина.

Прочитајте још - "Прометеј": Чувају језик и баштину

- Није било лако опстати на тржишту са књигама које нису комерцијалне - каже, за "Новости, Зоран Колунџија, директор "Прометеја". - За наше трајање кључна су била познанства са академиком Дејаном Медаковићем, Драшком Ређепом и Миланом Шипком. Објавили смо много вредних и лепих дела, а посебну и дугорочну брижност неговали смо пред често заборављеном или бар пренебрегаваном нашом историјом, културом и књижевном баштином.

"Прометеј" је на прошлогодишњем Сајму имао две књиге Петера Хандкеа, "Поподне писца" и "Још једанпут за Тукидида", а Колунџија подсећа да припремају књигу текстова најновијег нобеловца о распаду Југославије.

- Посебно је вредно то што публикујемо Дневник Станислава Кракова од 1912. до 1918, који је био у Библиотеци Србије, али није био обрађиван, нити је било сагласности о томе да се то уради, а сада је Мирко Демић обрадио те белешке и приредио за штампу - каже Колунџија. - По некој топлини, или лепоти, издваја се књига коју је приредиоРатомир Рале Дамјановић, "Странкиње о српском војнику и Србији у Великом рату", док је Милена Марјановић у књизи "Лице рата" обрадила 32 мушка и женска фотографа, који су се бавили Србијом од 1912. до 1918. године. Бавили смо се и делима која помажу да се боље разумеју збивања у вези са Косовом и Метохијом. Објавили смо "Дахијска времена на Косову и Метохији: (1878-1899)" и "Косовско питање 1974-1989" Петра Ристановића.

Зоран Колунџија Фото Д. Дозет

НАГРАДА "МЕДАКОВИЋ"

ИЗДАВАЧКА кућа "Прометеј" је установила награду "Дејан Медаковић". Ове године она ће бити додељена 16. јануара Жељку Марковићу, на свечаности у Градској кући у Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације