Prometej: Čuvaju jezik i baštinu

Z. GRUMIĆ

ponedeljak, 14. 01. 2019. u 06:45

Прометеј: Чувају језик и баштину

Vučević u novim prostorijama “Prometeja”

Povodom godišnjice “Prometeja” sumirani rezultati 2018. U ediciji “Srbija 1914-1918” dosad objavljene 63 knjige

NOVOSADSKA izdavačka kuća “Prometej”, prepoznatljiva po tome što u objavljenim delima snažno afirmiše stvaraoce u nauci, književnosti, publicistici i tako doprinosi poboljšanju kulturne klime u zemlji, minule sedmice obeležila je 29. rođendan.

Na prigodnoj svečanosti, priređenoj u novim prostorijama u Miletićevoj 16, već po tradiciji uručena je godišnja nagrada “Dejan Medaković” Aleksandru Đuričiću, 11. dobitniku tog značajnog priznanja koje je “Prometej” ustanovio 2008. u znak sećanja na jednog od najsvestranijih srpskih stvaralaca.

Pročitajte još: NAGRAĐENI NA 63.SAJMU KNjIGA: Najbolji "Prometej" i "Službeni glasnik"

- “Prometej” gotovo tri decenije promoviše književnu reč, neguje tradiciju i nacionalnu istorijsku baštinu - podsetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, napominjući da su Grad i ta izdavačka kuća, kao prijatelji i partneri, zajednički uspeli da pronađu novi, znatno bolji prostor za rad u kojem će, kako je naveo, “Prometej” nastaviti da neguju otvoreni dijalog i konkurenciju ideja.

- Zajedno smo obeležili vek od završetka Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji. I sve što je obeležilo taj period, pretočeno je u reči i sačuvano, zahvaljujući i “Prometeju”.

Zoran Kolundžija, direktor i osnivač “Prometeja”, ocenio je minulu godinu kao veoma značajnu, budući da je u saradnji sa RTS objavljeno 15 novih naslova u Ediciji “Srbija 1914-1918”, čime se stiglo do ukupno 63 knjige u toj impozantnoj biblioteci.

Sa svečanosti u “Prometeju” - Foto Grad NS


- Edicija “Prečanski Srbi do sloma Austrougarske” sada broji 15 značajnih naslova - naveo je Kolundžija i dodao da je lane objavljena i edicija “Srpske vojvode”, a u njoj, kao svetska premijera, “Sećanja Franšea d'Eperea na Solunski front”.

NAGRADE

PROTEKLE godine, “Prometej” je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga proglašen za izdavača godine. Na Niškom sajmu knjiga takođe mu je pripala glavna nagrada za ukupnu produkciju, a dobitnik je i nagrade Biblioteke Grada Beograda za najboljeg izdavača u 2018.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije