Песмотворац са осмехом: Деценија од смрти Драгомира Брајковића

Д. Бт.

30. 12. 2019. у 10:38

У задужбини "Доситеј Обрадовић" обележено 10 година од смрти Драгомира Брајковића. Његова поезија се ослања на емоцију, лирику, богатство језика - рекао је Радомир Путник

Песмотворац са осмехом: Деценија од смрти Драгомира Брајковића

Скупу присуствовали песникови сарадници и пријатељи / Фото Ж. Кнежевић

ДЕЦЕНИЈА од смрти истакнутог песника Драгомира Брајковића (1947-2009) обележена је у Задужбини "Доситеј Обрадовић". За ову институцију Брајковић је својевремено приредио књигу "Песмотворци песмотворцу", јединствену збирку песама српских песника посвећене великом просветитељу.

На промоцији ове књиге у Гимназији "Доситеј Обрадовић" у Темишвару, уз учешће многих песника из Србије и Румуније, Брајковићу је изненада позлило, превезен је у болницу и после неколико дана је преминуо у Београду.

Присећајући се дугогодишњег пријатељства са Брајком, како су га сви од милоште звали, Радомир Путник је призвао године раног другарства, шездесете, када је поезија била изузетно поштована. Брајковић се у јавности први пут представио као песник 1967. на Стражилову, а годину дана касније, као изузетно даровитог лиричара са осмехом, запазио га је Милош Црњански.

- Он представља једну од најзначајнијих појава у српској поезији у другој половини 20. века. Његово дело је велико и разуђено и тек ће бити проучавано. Његова поезија се ослања на емоцију, лирику, богатство језика - рекао је Путник.

Према речима Душана Иванића, књига "Песмотворци" потврђује да су песници не само добри читаоци и тумачи, већ да виде Доситејево дело као велику опомену данашњим нараштајима: какви смо, а какви би требало да будемо:

- "Доситејева стаза", назив једне библиотеке наше задужбине, по истоименој песми Драгомира Брајковића, метафорички узето за Доситејеве идеје, ваљало би да буде главни пут савременог српског друштва.

Драгомир Брајковић

ПЕСНИЦИ О ПЕСНИКУ

О БРАЈКОВИЋУ је на обележавању годишњице говорио и Марко Недић, а песници чији су стихови заступљени у Брајковићевој књизи читали су своје стихове: Љубивоје Ршумовић, Адам Пуслојић, Радомир Андрић, Мирослав Максимовић, Милован Витезовић, Љубомир Ћорилић, Миљурко Вукадиновић и Марија Бишоф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације