ВЕЛИКА француска и светска глумица Изабел Ипер долази у Београд с представом Театра де ла Вил "Мери је рекла оно што је рекла", у режији чувеног Боба Вилсона, и то на Велику сцену Народног позоришта! Гостоваће две вечери заредом (26. и 27. септембра), а национални театар биће током наредне године место многих узбудљивих сусрета славних уметника са нашом публиком.

Тако, између осталог, у марту стиже Штад театар из Клагенфурта с Хандкеовим комадом "Време када нисмо знали ништа једни о другима", у режији Роберта Шустера и кореографији Мартина Грубера из Берлина.

Прочитајте још - Хандке: Србија је велика земља

- У нашем позоришту ћемо премијерно поставити и најновији текст нобеловца, "Још увек олуја" (у преводу Жарка Радаковића). Тим поводом, стигао нам је од писца мејл у ком изражава радост што ће се у Београду играти комад који говори о његовој породици, мајци, Југославији - открива управница Ивана Вујић.

Као један од ексклузивних догађаја наводи и преговоре са Жан-Пол Готјеом: направио је представу о свом животу ("Фешн шоу") која би могла да се нађе пред гледаоцима нашег главног града. Оно што је извесно је да ће средином фебруара на Сцени "Раша Плаовић" премијерно бити изведена представа "Ноћни дневник", чији је комплетан аутор свестрани Јан Фабр (гост јубиларног Битефа) са Слободаном Бештићем у главној (и јединој) улози. Пре тога, 5. фебруара "Калигула" Албера Камија (режија Снежана Тришић) појавиће се први пут пред публиком, с прваком куће Игором Ђорђевићем у насловној роли:


Петер Хандке Фото Г. Ч.

- Наша кућа заслужује овакав наслов, желимо да кажемо шта Ками има да поручи у данашњем времену. Лично, овакво узбуђење пред једним задатком нисам осећао још од студентских дана - недвосмислен је Игор Ђорђевић.

Прочитајте још - Ивана Вујић на челу Народног позоришта

Истог месеца, поводом сто година Опере у Београду биће изведена "Мадам Батерфлај" (иначе, прва оперска представа новоформираног ансамбла 1920. године), а као спектакуларани догађај у Опери се најављује и прво гостовање у Кореји. Договорено је да наш диригент увежба тамошњи оркестар и хор који ће певати "Коштану" на српском (с београдским солистима), а потом ће наши уметници (уз корејске солисте) извести на њиховом језику "Бескрајну љубав".

Изабел Ипер Фото ЕПА

Из московског Театра нација стиже "Ујка Вања" у режији Штефана Брауншвајга (директора Одеон театра у Паризу), црногорски "Иванов", у преговорима је и сарадња са Александријским театром, а наш "Балкански шпијун" могао би да стигне до Канаде и Њујорка...

Када је о новим насловима на репертоару реч, план је већ утврђен: у марту почињу пробе представе инспирисане Островским "Вуци и овце" (режија Егон Савин), "Васу Железнова" Горког поставља Златко Свибен, "Орланда" Вирџиније Вулф ради Бојан Ђорђев, Чеховљевог "Галеба" Јагош Марковић, Флоберову "Мадам Бовара" Тања Мандић Ригонат, "Позоришне илузије" Никола Завишић, а у овој кући очекују и текст Милована Витезовића о Светом Сави, који би режирала Ана Григоровић.

Жан-Пол Готје Фото ЕПА


Ипак, јединствен позоришни захват и "залогај" биће капитално Толстојево дело - "Рат и мир", у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића.

Јан Фабр Фото ЕПА

ВИШЕ ОД ШЕСТСТО КОСТИМА

У КОПРОДУКЦИЈИ с "Мадленијанумом" припрема се опера Ђакома Пучинија "Манон Леско", под диригентском палицом Стефана Романија и у режији Пјера Франческа Маестринија - премијера је 26. фебруара у националном театру, а три дана касније и на земунској сцени.

Уз податак да су ове године укупно одигране 524 представе Народног позоришта, занимљив је и податак да су у његовој кројачници направљена чак 664 костима.