КЊИГЕ из продукција "Дерете" и "Чаробне књиге", читаоци више не могу да набављају у "Вулкановим" књижарама. О томе су две угледне издавачке куће обавестиле јавност, а као разлог навеле "економски неоправдано висок књижарски рабат од 49 одсто", које је "Вулкан" понудио, а издавачи сматрају "изузетно неколегијалним".

Прочитајте још: Маргарет Атвуд понела „књижевни пламен“: Додељена угледна награда са именом Марија Варгаса Љосе

Други велики књижарски ланац "Делфи" задржао је рабат од 45 одсто, па ће издања "Дерете" и "Чаробне књиге" моћи ту да купују.

- Повећање рабата од четири одсто никако нисмо могли да прихватимо, јер би нас то водило у чист губитак - каже, за "Новости", Борислав Пантић, директор "Чаробне књиге". - Руководство "Вулкана" сматрало је да чак половина продајне цене наших књига треба да припадне њиховим књижарама, не водећи рачуна у каквој ће се ситуацији наћи наше пословање на већ захтевном издавачком тржишту. Чврсто верујемо да ћемо тиме што поштујемо високе стандарде при одабиру наслова задржати поверење наших читалаца. Сматрамо да су остале књижаре сасвим довољне да надокнаде наше одсуство из "Вулкана". Коначно, добра литература увек нађе пут до читаоца.

Подсећајући да "Дерета" постоји скоро четири деценије, и да је своју издавачку аутентичност потврдила жанровском разноликошћу, преводима капиталних дела светске књижевности и објављивањем наслова из актуелне књижевне продукције, Дијана Дерета, директорка ове куће, за наш лист каже:

- Прихватање нове понуде из "Вулкана" значило би да бисмо доспели у врло деликатну пословну ситуацију. Из "Вулкана" нам је нуђено и да своје књиге достављамо свакој њиховој књижари понаособ, што, наравно, није могуће јер немамо такве услове.

Један од власника "Вулкана" Неша Атанацковић је ову ситуацију, за "Новости", кратко прокоментарисао:

- Свако има свој начин пословања и своје границе рентабилности. Већина издавачких кућа је прихватило наше услове, тако да не видим шта је проблем са ове две.

ОДБИО И "КОСМОС"

КАКО смо незванично сазнали, писмо о раскиду сарадње из "Вулкана" очекује и "Космос", јер и они нису прихватили повећање рабата. Иначе, "Вулкан" поред Београда, има књижаре и у Новом Саду, Ужицу, Чачку, Нишу, Крагујевцу, Крушевцу, Шапцу, Зрењанину и Панчеву, укупно тридесет.