Балкански шпијун остаје хит за сва времена. Тријумф ансамбла Народног позоришта у Љубљани

Вукица Стругар

20. 12. 2019. у 12:22

Балкански шпијун остаје хит за сва времена. Тријумф ансамбла Народног позоришта у Љубљани

Глумачка екипа представе "Балкански шпијун" / Фото В. Стругар

Велико интересовање владало је за Ковачевићев наслов у љубљанском „Цанкарјевом дому“. Ансамбл Народног позоришта домаћини најавили као "срећну глумачку комбинацију"

ЉУБЉАНА - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

КОМЕДИЈА за сва времена, и још црна, поврх свега - овако је гласила, очигледно, довољно речита реклама за "Балканског шпијуна" (режија Тања Мандић Ригонат) у љубљанском Цанкарјевом дому. Јер, и без паноа у центру града, па чак ни у непосредној близини места извођења, публика је у среду испунила салу до последњег места и није зажалила: "црни" смех је одјекивао једном од највећих дворана (са 560 седишта) овог културно-конгресног центра, а ансамбл Народног позоришта бурним аплаузом неколико пута је враћан на сцену.

Култни комад Душана Ковачевића на репертоару ове куће био је две вечери заредом, уз подсећање домаћина да је реч о делу једног од највећих мајстора комедије бивше Југославије. И "бивши" Југословени су заиста похрлили да је виде, па су се у публици могли чути сви, данас подељени језици, народа и народности СФРЈ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Представа за све генерације: Да ли је Густав крив за све?

Хумор је, неспорно, остао заједнички као и прича "о проблему односа појединца и власти, умотана у сатиричну хаљину која одговара и данашњим апсурдним временима, толико апсурдна да нам не преостаје ништа друго него да се смејемо", како су представу најавили организатори. Могло се ових дана у Љубљани прочитати и да је реч о "срећној глумачкој комбинацији", предвођеној Љубомиром Бандовићем у улози Илије Чворовића. Као и на свим претходним гостовањима у Србији и региону, гледаоци си били одушевљени бравурама наших уметника, не штедећи дланове ни за Нелу Михајловић, Милутина Милошевића, Душанку Стојановић Глид, Катарину Марковић и Вању Милачић.


- На гостовању у Загребу сазнали смо да тамо постоји и Удружење љубитеља породице Чворовић, али да у Словенији имамо још више фанова. Волели бисмо да их упознамо и да чујемо њихове утиске - открива Љубомир Бандовић. - Овако диван и достојанствен аплауз нисам очекивао, без "цике и вриске" на крају. Била је то права ода позоришту.


Вођа позоришног програма у Цанкарјевом дому Андреј Јаклич каже да је видео представу у Ријеци и да је тада одлучио да је позове у Љубљану:

- Оба извођења су распродата, интересовање је изузетно велико. Иначе, у овој верзији ми је интересантно јер има живе музике и кабареа, што представу ставља у други контекст и, на крају, ствар постаје тотално актуелна. То значи да је текст још живљи, још јачи, још интересантнији. И што је најважније, још је то хумор који "ради". Толико је моћан, страствен, да сам сигуран да ће се "Шпијун" и убудуће изводити и у неким новим варијантама.

Михал Крегар је капетан брода и до сада је ово Ковачевићево дело гледао неколико пута и то у различитим инсценацијама, а сећа се и култног филма из 1984. године:

- Мало сам већ заборавио текст, па ми је сада представа пробудила сећања. Са ове дистанце, другачије сам доживео комад. Све те форе буде југоносталгију, иако је другачији доживљај него некада...

Словеначка национална телевизија снимила је уочи првог извођења прилог за културни део Дневника, у коме су учествовали редитељка Ригонат и глумац Милутин Милошевић. С подсећањем на истоимени филм из 1984. године, новинаре је интересовало шта је другачује у савременом читању дела, кога се данас боји главни јунак, па и како су се глумци носили са бременом славе својих претходника у тумачењу Ковачевићевих ликова...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Други конкурс за избор управника Народне библиотеке Србије изазвао недоумице: Један услов опет споран?

Како незванично сазнајемо, у Словенији живи око сто хиљада наших земљака, а само прошле године издато је десет хиљада радних дозвола за наше грађане. У Љубљани се углавном окупљају око Цркве Светих Ћирила и Методија (подигнуте тридесетих година прошлог века) и Српског културног центра, а сваки уметнички садржај који долази из њихове матице за њих је посебан празник и доживљај.

Цанкарјев дом


"КРАЉУЈУ" НА СЦЕНИ

БЕЗ обзира на то где се изводи, у Сарајеву, на Дубровачким љетњим играма, у Ријеци или Загребу, "Балкански шпијун" је увек добро прихваћен и распродат - истичу домаћини. - То потврђује неисцрпан гениј Ковачевићевог писања, његова уметничка универзалност, као и одлична актуелна представа коју потписује редитељка Тања Мандић Ригонат. Љубомир Бандовић "краљује" на сцени, а Нела Михајловић као његова супруга.

Иначе, пре двадесетак година "Балкански шпијун" је био позоришни хит у Љубљани (са више од 150 извођења), а у тадашњој глумачкој екипи су били Бранко Ђурић Ђура, Мустафа Надаревић и Борис Каваца.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

STELA MILOSEVIC

20.12.2019. 13:18

Predstava BALKANSKI SPIJUN narodnog pozorista u Beogradu je neosporno-jedna od najboljih predtsva naseg vremena!Ekipa je odabrana fantasticno+,MUZIKA predstavlja fini deo glumaclih zbivanja,a glumac BANDOVIC je naprosto neodoljiv!Glumi celim svojim bicem i publika mu veruje! Vodila sam ekipu 3 puta i sva 3 puta sam uzivala do daske!