СТО двадесет четири тужне, болне или смешне, а увек беспоштедно искрене и "освешћујуће" слике наше стварности, одабране међу 312 приспелих на овогодишњи конкурс новинске карикатуре "Вечерњих новости", од среде увече су се нашле изложене у РТС клубу у здању Радио Београда, и објављене у пратећем каталогу 52. "Пјера". У амбијенту изложбе, коју је свечано отворио директор Компаније "Новости" Недељко Крсмановић, вечерас су уручена признања добитницима златног, сребрног и бронзаног "Пјера", те лауреатима награда за портрет карикатуру "Ранко Гузина" и за најбољег младог карикатуристу.


- Велико је задовољство и част бити окружен људима који су посвећени цртању, том сасвим посебном ауторском изразу који је својеврсни заштитни знак "Вечерњих новости". Намера нам је да наставимо да се бавимо неговањем и заштитом те специфичне врсте израза, штитећи цртање од најезде и доминације надолазећих технологија. Радујем се што могу да обећам и да ће "Пјер" већ током предстојеће године добити нови, фестивалски облик и надам се да ћемо већ у октобру организовати једну много ширу манифестацију - рекао је Крсмановић отварајући изложбу, пре него што је уручио награде.


Плакете са ликом великог Крижанића отишле су у руке све самим ветеранима или макар "старим знанцима", који су уз "Пјер" стасавали као карикатуристи: "Златни Пјер" Душану Смиљанићу, "Сребрни Пјер" Дејану Борковићу а "Бронзани Пјер" Душану Лудвигу. Признање за најбољи портрет које носи име легендарног Ранка Гузине понео је, поново, Славиша Шеврт, док је као младој нади домаће карикатуре награда уручена Бојани Радојевић.


Петоро лауреата је, међу 108 аутора колико их је узело учешћа на "Пјеру 2019", одабрао жири у саставу: Славимир Стојановић Футро, светски признати и награђивани дизајнер и предавач на Факултету примењених уметности, писац Владимир Кецмановић, добитник наше награде "Меша Селимовић" и главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС, Бојан Љубеновић, уредник култне рубрике ТРН, Јелена Јововић, уредник издавачког сектора Компаније "Новости", и Лидија Обрадовић, генерални секретар "Новости".

Недељко Крсмановић, Фото П.Милошевић

Првонаграђени Душан Смиљанић, у раду овенчаном "Златним Пјером" а насловљеном "Дипломци" - позабавио се једном од горућих тема нашег друштва - одливом мозгова.

- То је свакако веома актуелна тема, којој се не придаје онолико пажње колико би требало - каже Смиљанић. - Тренутак стицања дипломе сматра се једним од најсрећнијих тренутака у животу младог човека, а иза тога као што знамо врло често стоје не тако лепе ствари: одвајање од земље, породице, свог града, пријатеља, и једна велика неизвесност. Мој рад, баш због свега тога, изазива пре свега сету код посматрача.

Карикатуриста чији је рад "Слобода говора" понео признање "Сребрни Пјер", Дејан Борковић, каже:

- Моја награђена карикатура говори о ситној риби и малим људима. Никада се ситна риба и мали људи не питају нити је иком битно њихово мишљење. Човек је прво загадио себе па онда своју околину - објашњава Борковић тему која га је овога пута окупирала и инспирисала те му донела сребрну плакету са Крижанићевим ликом, и додаје:

- Не постоји код нас веће признање за карикатуру од "Пјера", због чега сам веома поносан на ову награду.

Трећепласирани Душан Лудвиг, који се већ дичи бројним признањима "Пјер", међу којима су чак два златна, о цртежу "Свастика" који је награђен бронзаном плакетом каже да представља тек део серије радова на исту тему.

- Ово је само једна од карикатура на тему "свастике" којих сам урадио читав низ, било позитивних или негативних, било смешних или тужних... Изабрао сам једну и "упалило је" - наводи Лудвиг, који открива и да се све мање бави карикатуром, али се "ту и тамо залети па навали на цртање".

Славиша Шеврт, добитник награде "Ранко Гузина" за најбољи портрет - за своје виђење лика Гордана Михића, истиче да је ово трећи пут да бива овенчан овим ласкавим признањем.

Прочитајте још: Карикатуре "Пјер": Веслање кроз буре историје

- Посебно сам почаствован јер ова награда сада носи име великог Ранка Гузине. Сваке године учествујем на конкурсу "Пјер" који је једна од ретких манифестација које негују карикатуру а који је мене на известан начин и промовисао, откако сам 2008. награђен за портрет Емира Кустурице - наглашава Шеврт, који је, уз Михићев, ове године на конкурс послао још неколико портрета.


ИНСПИРАЦИЈА

БОЈАНА Радојевић, гимназијалка која је понела титулу најбољег младог карикатуристе за свој цртеж Ван Гога, карикатуром се бави неколико година а највише је инспиришу управо портрети.

- Ово је једини рад који сам послала на конкурс, Ван Гога сматрам једним од најзанимљивијих уметника и фасцинирана сам његовим делом, али и животном причом, а видела сам радове осталих лауреата и одушевљена сам - каже ова ученица трећег разреда Гимназије "Жарко Зрењанин" у Врбасу, која ће се у будућности највероватније бавити нечим у вези са цртањем.


ЕМИГРАЦИЈА И ОДЛИВ МОЗГОВА

САТИРИЧАР "Новости" Бојан Љубеновић каже да су и ове године доминирале теме које традиционално окупирају и инспиришу карикатуристе - однос Србије и ЕУ, политичке прилике у земљи и свету, потом, нажалост, вечне глупост, лицемерје и лаж. -


Емиграција и одлив мозгова су, уз лошу демографску слику - као актуелан проблем код нас, постале и један, можда чак и централни мотив целокупне српске сатире, не само карикатуре - каже Љубеновић.- То свакако није смешно, нити нам је намера, а ни обавеза да по сваку цену насмејемо. Карикатура и сатира постају низ знакова упозорења. Не заборављајући, ипак, смех као суштину карикатуре, позивамо публику да се насмеје и разоноди, али и запита и замисли.