Пре 80 година први пут приказан Прохујало с вихором, на улицама Атланте 300.000 људи: Незаборавна Скарлет ОХара

А. П.

15. 12. 2019. у 10:43

Пре 80 година први пут приказан Прохујало с вихором, на улицама Атланте 300.000 људи: Незаборавна Скарлет ОХара
Црвеним тепихом, руку под руку, шетао је један од највољенијих филмских парова, Вивијен Ли и Клерк Гејбл, потом шармантна Оливија де Хевиленд и њен филмски супруг Лесли Хауард
ХАРИЗМАТИЧНИ глумци, срцепарајућа љубавна прича смештена у турбулентни историјски период, одлични дијалози, револуционарна филмска псовка (Frankly, my dear, I don't give a damn), врхунски костими и сценографија, раскошна продукција... учинили су епопеју "Прохујало с вихором" једним од највећих филмова свих времена.

Пре тачно осам деценија, 15. децембра, око 300.000 људи окупило се на улицама Атланте како би дочекали филмске звезде које су у лимузинама са аеродрома долазиле пред биоскоп Loew's Grand Theatre на премијеру филма. Био је то прави мали филмски празник. Црвеним тепихом, руку под руку, шетао је један од највољенијих филмских парова, Вивијен Ли и Клерк Гејбл, потом шармантна Оливија де Хевиленд и њен филмски супруг Лесли Хауард, редитељ Виктор Флеминг, чланови екипе, али не и Хети Мекденијел, прва Афроамериканка која је номинована, а затим и освојила Оскар за улогу дадиље Мами.

- Основни разлог дуговечности филма "Прохујало са вихором" је његова главна јунакиња. Тврдоглава, заједљива, на моменте и злобна, али и самосвесна, храбра, неустрашива док се бори за своју вољену Тару, а потом и за љубав свог мужа, Скарлет је постала икона раног феминистичког покрета - сматра критичарка Моли Хаскел.

Ремек-дело светске кинематографије настало је на основу бестселер романа Маргарет Мичел. У овом филму ни на чему се није штедело: хонорари су били енормни, продукција спектакуларна, снимање више пута прекидано и настављано, промењена три редитеља, а све то "зачињено" спектакуларном премијером. Осим што је један од најчувенијих и највољенијих филмова, кад се преведе у данашње параметре, "Прохујало с вихором" је и филм са највећом зарадом у историји - око 3,2 милијарде долара.

ПОНИЖЕНА ОСКАРОВКА

МАДА је била прва Афроамериканка која је добила Оскар за улогу дадиље Мами, Хети Мекданијел није осетила еуфорију око овог филма. Није јој било дозвољено да присуствује величанственој премијери, а на церемонији доделе у Лос Анђелесу била је скрајнута и понижена. Моћне филмаџије нису јој дозволиле да седи поред колега из филма, већ су је сместиле за мали сто у задњем делу дворане, а било јој је забрањено да присуствује и забави после доделе Оскара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације