Америчке провокације о Сребреници и рођенданска песма за Хандкеа: Новости у Стокхолму на почетку свечаности доделе Нобелове награде (ВИДЕО)

Г. ЧВОРОВИЋ

06. 12. 2019. у 15:32

У Шведској академији писац одржао конференцију за медије која је започела аплаузом већег дела новинара

Америчке провокације о Сребреници и рођенданска песма за Хандкеа: Новости у Стокхолму на почетку свечаности доделе Нобелове награде (ВИДЕО)

Фото Г. Чворовић

ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА - СТОКХОЛМ

ЗВУЦИ познате рођенданске песме на енглеском језику, коју је спонтано отпевао део новинара, одјекнули су у петак у Свечаној сали Шведске академије у Стокхолму када се на вратима појавио нобеловац Петер Хандке који је у петак, игром судбине, напунио 77 година. Аустријски књижевник је дирнут одслушао песму која му је била намењена.

- Пријало ми је - признао је касније Хандке извештачу "Новости" како се осећао, када је чуо како су га новинари дочекали. Наш лист има ексклузивну прилику да прати славног писца на вишедневној церемонији доделе Нобелове награде.

Било је 13 сати и 30 минута, када је Хандке направио први корак ка вечности, ушавши на конференцију за медије намењену лауреату најпрестижније светске награде за књижевност за ову годину.

После овог сусрета с новинарима, Хандкеа чека још неколико манифестација, најпре у суботу по подне, када ће, пред одабраним званицама, без присуства извештача, прочитати своју беседу. Награда ће му, као и свим лауреатима, бити уручена у уторак 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела, како налаже церемонија.

Када се Хандке у петак појавио у Свечаној сали Шведске академије, где га је дочекао председник Нобеловог комитета Андерс Олсон, зачуо се аплауз од стране већег дела новинара из целог света који су имали привилегију да присуствују овој свечаности.

Новинаре је, на конференцији која траје свега пола сата, занимало много тога, па и то да ли ће Нобелова награда нешто променити у његовом животу.

- Ништа неће променити! Никад нисам сигуран, али за ово јесам - поручио је Хандке, истакавши да ће наставити своје путовање кроз живот како га је и започео.

Одговарајући на Олсоново питање да ли се сећа свог претходног боравка у главном граду Шведске пре педесет година, одговорио је да је то било на почетку његове каријере и да је чудно то што се много боље сећа свог живота пре него што је постао писац. Рекао је и да је обишао Национални музеј, али и да ништа није уписао у своју бележницу откако је дошао у Стокхолм.

Открио је, делимично, и на чему сада ради.

- То је тајна. У исто време је и мистерија - рекао је и поручио да је то прича о човеку који живи без демона.

Било је, наравно, и питања о његовом политичком ангажману, као што се и очекивало. На питање о рату у Југославији, Хандке је, најпре, покушао да врати причу у токове литературе, истичући да ово није тренутак да се о томе говори. На ново питање да ли данас има исто мишљење о ономе што се некад дешавало у Југославији, одговорио је:

- Мрзим мишљења. Волим литературу, а не мишљења!

Новинаре је занимало и да образложи своју идеју о могућем помирењу.

- Имам неке, можда идеалистичке идеје. Нису реалне. Питао сам своје пријатеље у Босни и Херцеговини како да их реализујем. Рекли су ми да тренутно то није могуће. Хтео бих да сретнем две мајке, не организације, не организоване мајке, већ две усамљене мајке које су изгубиле децу у рату, једну са српске стране и другу с муслиманске, али то није било могуће - рекао је Хандке.

Питали су га и како гледа на најављене протесте у уторак због награде која ће му бити додељена, а он је одговорио питањем:

- Реците ми ви како? Можда би ми добро дошао ваш савет?

А онда је пренео непријатно искуство са доделе награде у Ослу од пре неколико година, када су га неки на улици напали увредљивим повицима.

- Застао сам и хтео да разговарам са њима. Али, они нису хтели да разговарају са мном. Тако да нисам сазнао шта су желели од мене. Када сам пре 25 година путовао представљајући своју књигу "Зимско путовање до река Дунава, Саве, Мораве и Дрине", били су исти протести. Хтео сам да разговарам, али дијалог није био могућ. Можда бисте ви могли да ми дате савет шта да урадим - обратио се Хандке новинару.

Најдаље је отишао Питер Мас, из америчког сајта "Интерсепт", који је Хандкеа питао зашто у својим књигама "не признаје геноцид у Сребреници", што је доста наљутило чувеног писца који инсистира на томе да је у Стокхлом дошао због доприноса који је дао књижевности.

- Наставите, волео бих да чујем сва ваша питања - обратио му се Хандке и као одговор, док му је дрхтала рука, започео с читањем писма које је добио, како је рекао, од "новинара Њујорк тајмса" који га је питао да ли себе сматра провокатором, питајући га како се осећа у вези са свим тим контроверзама, и да ли ће његови коментари икада бити заборављени.

Хандке је затим наставио:

- Последњих недеља добио сам много дивних писама која су дошла из срца читалаца. Само једно је било анонимно које није дошло из срца, већ је у себи имало тоалетни папир. Ви постављате питања као тај човек. Више волим то писмо са тоалетним папиром него ваша празна и незналачка питања!

Истовремено је искористио прилику да се захвали свима онима који су му послали дивна писма подршке.

Новинар "Интерсепта" је покушао да настави полемику, после чега је конферансије саопштио да је време за питања истекло.

Мас је иначе од тренутка када је саопштено да је Хандке добио Нобелову награду, предњачио у нападима на њега.

Ипак, највећи део новинара се у петак на конференцији у Шведској академији с пијететом понашао према Хандкеу и његовом делу, што је потврдила и рођенданска песма. nНОВИНАРИМА СЕ У ПЕТАК ОБРАТИЛА И ПОЉСКА ДОБИТНИЦА “НОБЕЛА“ ЗА 2018. ГОДИНУ

ТОКАРЧУКОВА: ЗА ЧИТАЊЕ СУ ПОТРЕБНЕ КУЛТУРНЕ ВЕШТИНЕ

СНАГА Пољске није у нафти, угљу или тешкој индустрији, већ у литератури - истакла је у петак, између осталог, пољска списатељица Олга Токарчук, која се, као добитница награде за 2018. годину, прва обратила новинарима, и такође била дочекана аплаузима.

Токарчукова је истакла да је до сада била сведок додељивања чак четири Нобелове награде за књижевност Пољацима, Исаку Башевису Сингеру, Чеславу Милошу, Вислави Шимборској и сада њој.

Упитана коју би њену књигу препоручила пољском министру културе Пјотру Глинском, који је пре него што је награђена истицао да ниједну њену књигу није прочитао до краја, истакла је да никада није рекла да су њене књиге намењене свима, те да су потребне одређене културне вештине и време да би се оне прочитале.

Такође је истакла да је књижевност рафинирани начин комуницирања и да је не треба мешати с активизмом, поручивши да је, ако су њене књиге схваћене као политичке, то су онда у ширем смислу.


НАШЕМ РЕПОРТЕРУ ПОШЛО ЗА РУКОМ ДА СТУПИ У КОНТАКТ СА АУСТРИЈСКИМ ПИСЦЕМ

ПОЗДРАВ ЗА "НОВОСТИ" И СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉА

ИЗВЕШТАЧИ нису били у петак у директном контакту са лауреатима, Петером Хандкеом који је награђен за ову годину, и Олгом Токарчук, која је истовремено добила признање за прошлу. Ипак, "Новостима" је пошло за руком да ступе у контакт с аустријском писцем, када је напуштао зграду Академије.

Хандке је, наиме, изашао на једна од многобројних врата ове институције, када се извештач "Новости" ту нашао у истом тренутку. Обезбеђење је хтело да га огради, али их је он померио у страну и поручио:

- Пустите ме, ово је мој српски пријатељ!

Прошао је, затим, поред обезбеђења, стао у страну и задржао се неколико минута у срдачном разговору, преносећи прве утиске с медијског догађаја, док га је лимузина с нестрпљивим возачем чекала да крену даље.

- Спремао сам се да будем смирен, нисам хтео да наседам на провокације, али су, изгледа, ипак успели да ме избаце из такта - рекао је Хандке, гледајући упитно.

Када је добио потврду да је и поред свега сачувао сталоженост, Хандкеово лице се поново озарило.

Било му је драго што су "Новости" испратиле овај догађај. Срдачно се руковао, уз договор за обавезно поновно виђење у шведској престоници током трајања вишедневне церемоније, а затим сео у аутомобил и одвезао се на даље обавезе.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Анти Антифа

06.12.2019. 16:20

Мит о Сребреници ће да умре тамо где је и настао. У пропагандним средствима САД

asli

06.12.2019. 18:12

Svak ko voli Srbe ili ih simpatizira Taj je sa zapada osudjen i razapet na krst Kao Isus hrist.

Hari Haler

06.12.2019. 18:32

Coveku pod hitno dodeliti drzavni stan u Beogradu da zna da ima na koga da se osloni i u duhovnom i u materijalnom smislu toliko bar mozemo.

Rade Bg

06.12.2019. 18:43

Cestitke Handkeu za nagradu. A ovi dusebriznici kada bi brojali nevine zrtve,dosli bi do podatka da su USA i Hrvatska najveci genocidni narod u istoriji civilizacije! Stim sto su Hrvati na prvom mestu po brutalnosti!

Rade Bg

06.12.2019. 18:47

Da li treba jos reci da su nekada davno amerikanci ubili 2000000 zitelja. DVA MILIONA! Zbog jednog njihovog broda nestalog u oluji? Taj isti brod se kasnije pojavio citav. Da li je TO GENOCID?

Jovan

07.12.2019. 17:16

Najstrašnije od svega je kad jedan od tri naroda žrtava genocida u 20.vijeku, Srbi, bude optužen za genocid od pripadnika naroda koji su taj genocid nad Srbima učinili, Hrvata i Muslimana (Bošnjaka), a svi, mada rijetki koji su se tome suprodstavili i borili za istinu, budu, kao Handke optuženi kao podržavaoci genocida. Neće biti čudno kad jednog dana Nijemci optuže Jevreje za genocid.