У ЗДАЊУ некадашњег биоскопа "Балкан", саграђеном крајем 19. века, који пролази кроз реконструкцију, са циљем да прерасте у културни центар, од четвртка вече, 13. новембра у 18 часова ће бити отворено Балканско архитектонско бијенале (БАБ). Смотру на којој учествују ствараоци из бивших југословенских република, али и Турске, Румуније, Бугарске, отвориће Александар Богдановић, министар културе Црне Горе, која је као овогодишња земља домаћин и покровитељ овог догађаја, у сарадњи са београдском Фондацијом "Саша Марчета".

Тема бијенала је "Декодирање Балкана", а уз изложбу која ће представити 220 оригиналних архитектонских пројеката и намештаја уникатног дизајна, биће одржани и научна конференција, стручна предавања и панел-дискусије, а биће организована стручна изложба поводом века "Баухауса", али и "Дани архитектонског филма" у Југословенској кинотеци.

- Трудимо се да окупљањем архитеката и дизајнера из региона направимо што је могуће бољи уплив у светска дешавања и разменимо искуства, јер нас муче слични проблеми - каже, за "Новости", Небојша Глишић, куратор Међународне изложбе архитектуре и дизајна, наглашавајући да има учесника који долазе по позиву, али и оних одабраних на конкурсу. - Жири ће доделити награде у четири категорије - за изведени и неизведени архитектонски објекат, ентеријер и урбанистичко решење. Биоскоп "Балкан", који је захваљујући Фондацији "Саша Марчета" ишчупан из једне несрећне приватизације, биће и нова кућа БАБ.

Прочитајте још - Нови сјај биоскопа "Балкан"

Као земља домаћин, Црна Гора ће бити заступљена са 50 радова, изведених и неизведених, објашњава Соња Радовић Јеловац, архитекта из Подгорице, која је била и кустос представљања ове земље на претходном бијеналу архитектуре у Венецији. Она за наш лист истиче блиску сарадњу тамошњег министарства културе и Савеза архитеката у припремама манифестације, чијем отварању ће присуствовати и главни градски архитекта Подгорице Филип Алексић.

- Представићемо архитектонски израз који је настао у последњих 15 година у Црној Гори - истиче саговорница. - У посебном, ревијалном делу, приказаћемо и неке јавне објекте, а биће одржана и предавања која се баве институционално-струковном сарадњом, а добар пример тога су, рецимо, скијалишта Црне Горе.

ВРХУНСКИ РЕЗУЛТАТИ

ЗА архитекте који раде ван нашег простора, а позвани су на Бијенале, сматрамо да носе ген са овог Балкана, захваљујући коме постижу врхунске резултате у свету. Један од гостију је и Александар Саша Зељић, један од партнера и директора "Генслера", који је међу највећим светским компанијама за пројектовање. Његов најнаграђиванији рад је други по висини облакодер на свету, изграђен у Шангају.