Дневник заблуда: Палилулска пијаца као потпуни несклад са архитектуром Београда

Слободан Малдини

08. 11. 2019. у 12:15

Дневник заблуда: Палилулска пијаца као потпуни несклад са архитектуром Београда

Палилулска пијаца Фото Лична архива

Некад прво приватно београдско трговиште, данас шарада

Београдске пијаце имају славну историју. Најстарија је Торжиште, смештена код некадашње Стамбол капије, поред данашњег Народног позоришта. Пазариште формирано на простору Зеленог венца средином 19. века данас је чувена београдска пијаца која је због историјски вредне архитектуре стављена под заштиту државе као споменик културе. Палилулску пијацу је у међуратном периоду отворило друштво "Милешевац", као прво приватно београдско трговиште. Међутим, данашњи изглед ове недавно реконструисане пијаце негира све историјске и урбанистичке квалитете овог градског простора.

Када сам први пут видео победнички пројекат на конкурсу за нову Палилулску пијацу, одржаном 2009, аутора професора Архитектонског факултета у Београду Василија Милуновића и његове младе колегинице Дуње Недељковић (Димитријевић), било је јасно да су аутори употребили општепознати образац планинског стила градње. Карактеристичним оштрим угловима зграде, косим крововима, употребом боје и текстуре дрвета и стакла, новоизграђени објекат данас још више асоцира на туристичке објекте пројектоване у планинском стилу. Имена двоје аутора скренула су пажњу архитектонске струке на још једном конкурсу, за архитектонско решење београдске пијаце "Сењак", на којем је 2010. професор Милуновић као председник жирија противно условима конкурса доделио прву награду истој младој колегиници, запосленој у његовом студију. Био је то флагрантан сукоб интереса. Али, шта карактерише овај, недавно саграђени изненађујући пример планинске архитектуре у срцу историјског урбаног Београда?

Прочитајте још - Палилулска пијаца налик Васиној торти

Осим што је стилом, материјалима и употребљеним конструктивним системом овај гороган у потпуном нескладу са архитектуром Београда, урбанистички, он је уништио основне просторне вредности овог дела града. Да се ради о заталасалом, шумовитом планинском пределу далеко од центра престонице, неодговарајуће конципирана архитектура Палилулске пијаце би можда, мада тешко, функцијом умањила своје обликовне недостатке. Међутим, изграђена монструозна, пренаглашена пијачна хала затворене фасаде у историјској градској четврти центра града, на плацу који је ограничен уском прометном саобраћајницом, представља тежак удар на Београђане. Овај неприлагођени пројекат уништио је препознатљив амбијент око Ташмајдана и наметнуо му се као канцер који прождире све што је до сада било вредно у урбанизму овог дела престонице. Ова тржница је неодговарајућег облика, визуелно и просторно затворена, пренаметљива, неприкладне фасаде, неприступачна корисницима, без квалитетно решеног саобраћаја, са лошим приступом за снабдевање, недовољним бројем паркинг места у гаражи и околним улицама, рђаво вентилисана и климатизована. Због бројних мана, у будућности ће грађанима донети велике проблеме.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Beogradjani

08.11.2019. 18:49

taj pojam vise ne postoji u smislu porekla, gradjanske svesti, inicijative i uticaja na svoj grad. Izbrisati ga iz recnika. Samo postoji amorfna masa, gomila, grupa.

Bojan

09.11.2019. 15:13

Bruka i sramota Stare Palilule od 13 mil eur koja još uvek nije u upotrebi iako je rok protekao.

grayskull_warrior

09.11.2019. 16:40

G-dine Slobodane Maldini, svoje lične, političke stavove iznosite kao pojedinac - ne kroz javno glasilo, a stručne stavove dajte stručnjacima da komentarišu = intervjuišite takve ljude pa to objavite.

Marija

10.11.2019. 18:19

@grayskull_warrior - Pa ovo i nije politički komentar nego stručni komentar stručnjaka - Maldini je arhitekta. A s kog Marsa ste vi pali?

Зашто

13.11.2019. 08:21

@grayskull_warrior - gr..warrior: Зашто се овај лик не појави на конкурсима са својим решењима да бар имамо да упоредимо сву домишљатост мрзовољног критичара са осталим по њему глупим колегама?! Докле бре више лелм..ђење "препаметних и престручних" а у суштини неспособних да било шта корисно ураде?

Mali Tašmajdan

10.11.2019. 20:32

Ovo zdanje bi možda bilo interesantno da je igradjeno na Novom Beogradu, okruženo slobodnim prostorom kako bi oblik i zanimljiva fasada došli do izražaja. Ovako, na mestu nekadašnje Palilulske pijace izgleda kao da je neko sa visine bacio neku skalameriju nepravilnog oblika i onda je tu na silu nagurao, tako da je ostala potpuno zaglavljena, okružena uskim ulicama i zgradama iz sredine dvadesetog veka. Još jedan urbanistički promašaj naše gradske vlade sastavljene od neznalica.