НИСАМ знао да ће зграда Радио телевизије Србије бити бомбардована. Нисам лажов и нисам злочинац. Саучествујем и данас у болу породица настрадалих. Ипак, не желим да прећутим, требало је издржати нападе, претње, уцене, писанија по штампи, нагађања, претње деци, мојој породици.

Прочитајте још: "Кобре" на штанду "Новости": Лекције посетиоцима о руковању оружјем

Ово је у четвртак рекао Милорад Комраков, уредник Информативног програма РТС у време НАТО агресије на промоцији своје исповести "02.06 Бомбардовање РТС - Моја истина", у издању Компаније "Новости". Комраков је поручио да је ову књигу написао како би "скинуо љагу са свог имена".

- Књига садржи доказе који ће читаоцима темељније појаснити ко је крив за гађање РТС - казао је Комраков. - Њом побијам неистините наводе из других писаних докумената, књига и штампе, о бомбардовању зграде у Абердаревој. Немам чега да се стидим и спреман сам свакоме да погледам у очи. Посебно породицама настрадалих колега, које ми, протеклих година, то нису омогућиле. Разумем их. Ово је истина о страдању њихових најмилијих.

Док је читао имена погинулих радника РТС, Комраков је устао, а потом замолио све присутне у препуној сали "Борислав Пекић" да још једном одају минут ћутања страдалим.

Прочитајте још: Матија Бећковић на штанду "Новости": Можда је ово право време за песнике

- Никоме од НАТО вођа никада и ни за шта није суђено - рекао је Комраков и цитирао саопштење међународне организације за људска права "Хјуман рајтс воч" која је саопштила да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде телевизије: "Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. И поред ратне пропаганде овог медија, није било никаквог војног оправдања за бомбардовање зграде РТС. НАТО није упозорио цивиле. Био је то потпуно непотребан напад."

Комраков са читаоцима на нашем штанду

Комраков је казао да га већ две деценије прогања једна мисао - да ли је неко у његовој бившој кући знао да ће зграда бити бомбардована:

- Чак и да је знао, зашто о томе није обавестио главног уредника Информативног програма и људе који су и бројчано и програмски били највише експонирани тих ратних дана. Да ли су радници жртвовани? Не знам и не могу никад у то да поверујем. Да ли је неки залудели ум у политичком врху земље заиста размишљао да би погибија радника РТС могла да заустави даља бомбардовања и саму агресију на СРЈ? Ако је било таквог размишљања, како то доказати? Српска јавност има право да зна ко је злочинац који је наредио да се гађа зграда у Абердаревој, у тренутку када је знао да у њој има људи који раде свој посао.

КАРИКА У КОМПАНИЈИ "Новости" није било дилеме око издавања ове књиге - рекла је Маја Јешић, из Издавачког сектора наше куће. - Сматрали смо да је истина једног од главних актера тешких дана НАТО агресије и бомбардовања РТС карика која недостаје.

Иако су у то време можда били политички на супротним странама, Драган Којадиновић, тадашњи уредник Студија Б је написао рецензију за ову књигу, а говорио је и на промоцији у четвртак.

- За било чију смрт у рату, крив је, најпре, агресор НАТО - рекао је Којадиновић. - НАТО је, када говоримо о РТС, гађао да убије људе. Ту нема дилеме. Ова књига одговара на многа питања која су постављена Комракову, али и поставља много других питања на које мора да се одговори, да би се добио одговор на оно питање уклесано на споменику у ташмајданском парку: "Зашто?" Зашто је Војска Југославије све време ћутала и зашто и даље ћути? Она зна много више него Комраков, Драгољуб Милановић и ја.

Којадиновић је рекао да смо ову књигу чекали 20 година.

- Није тачно да Комраков није желео о свим тим догађајима да прича, али за свих тих 20 година није добио ниједну прилику да о томе говори уживо, без могућности да се нешто снима, монтира и касније емитује како неком другом одговара - сматра Којадиновић. - Тих дана сви смо морали да радимо. Морали смо да одговоримо на пропаганду светских медија, да благовремено информишемо људе да се смањи број жртава и да спречимо панику у народу. Могли смо сви да се закопамо у неке бункере, да угасимо своје предајнике, да дезертирамо. Не би било славне историје Србије, ни Србије каква данас јесте, да су се многи хероји повлачили, гледали како да спасу сопствену главу и закопавали у неке сигурне рупе.


РЕДОВИ ЗА ПОТПИС

ПОСЛЕ промоције Комраков је на штанду "Новости" потписивао примерке своје нове књиге. Читаоци су најпре чекали на каси да купе свој примерак, а потом у другом реду чекали да седну за сто и добију потпис аутора књиге. Комраков је стрпљиво потписивао књиге и са сваким читаоцем се задржао у краћем разговору.