У МУЗЕЈУ науке и технике у Београду у петак је пала прва клапа филма "Светозар Милетић", историјске саге о угледном адвокату и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустро-угарској друге половине 19. века.

Снимање приче о једном од највећих бораца за присаједињење Војводине Краљевини Србији, по сценарију Милована Витезовића, редитељ Дарко Бајић започео је у простору у којем је изложена стара штампарија, јер је Светозар Милетић (1826-1901) остао упамћен и као власник, издавач и уредник политичких новина "Застава", које је покренуо 1866, и које су у дугом низу година имала велику улогу међу Србима у Аустро-Угарској.

Како је за наш лист истакао Бајић, он је сјајан Витезовићев текст драматизовао заједно са Костом Пешевским, питајући се "успут" шта ће он у историји.

- Тема о Светозару Милетићу, његовој породици и том времену не само што је инспиративна, него је и потпуно актуелна. Она толико подсећа на данашња историјска збивања да слободно могу рећи, после дугог истраживања ове теме, да се ништа није променило, да Балкан стоји ту где стоји, да су велике силе и њихови интереси исти као што су били, и да било какво разрешење за овај наш простор ни дан-данас није учињено. Због тога је и "Светозар Милетић", у ствари, савремени филм.

Прочитајте још - Породични завет Светозару Милетићу

С друге стране, према његовим речима, он је добио прилику да направи филм о каквом је маштао, са изврсном глумачком екипом, о којем сада не би превише причао.

Дарко Бајић Фото Н. Скендерија


- Волео бих да о овом филму прича публика када га буде видела, и мислим да ће он на прави начин подстаћи младу генерацију да почне да размишља о времену и историји. Не да се враћа у прошлост, него да у њој пронађе некакву тачку с којом ће препознати то наше балканско искуство. Надам се да ће та генерација поћи неким бољим путем, и да ће покушати да разреши овај невероватни чвор на Балкану. Волео бих да ову историјску тему понудимо и гледаоцима у Европи, не само нашој публици, јер и они морају сазнати део историје Србије, и то је оно што је велики мотив не само мени, него и целој екипи овог филма.

Насловну улогу, Светозара Милетића, игра Љубомир Бандовић, а како је истакао Бајић, прича филма је постављена тако да у првом плану буде његова ћерка Милица (играју је Ања Павићевић и Катарина Жутић), која је једна од првих бораца за женска права у 19. веку, не само у Војводини и у Србији, него и у целом свету.

Ања Павићевић


- Она је хероина. Њене снага, храброст и енергија, с којима је наставила очеву борбу за слободу Срба довеле су до тога да се Војводина присаједини Србији, али и да се започне борба за права жена. Из њене визуре желимо да покажемо све те ожиљке која је она носила кроз свој живот, и које, на крају крајева, носи и наш народ кроз своју историју. Али, и ми живимо са тим ожиљцима, само што смо некако навикли на њих и мислимо да је то нормално - рекао је Бајић.

Прочитајте још - "Светозар Милетић" Лопушини

Милицу, ћерку Светозара Милетића и супругу Јаше Томића на великом платну у познијим годинама оживеће Катарина Жутић.

- Поносна сам што сам добила улогу Милице, која је велики изазов. Она је једна изузетна жена, која се борила за равноправније друштво, за родну равноправност, како бисмо то данас рекли, за класну и националну једнакост и све остале основне цивилизацијске постулате друштва које, наравно, никада не може бити праведно, а опет, не можемо изоставити тежњу да се за такво друштво боримо.

Ана Франић


Милицу из млађих дана игра дебитанткиња Ања Павићевић, студенткиња треће године на Факултету драмских уметности.

- Имам велику част да будем део једног оваквог филма и екипе која га ради, али и велику одговорност. Ово је мој први снимајући дан и веома се радујем, верујем редитељу и својим партнерима, а и себи, и мислим да ћемо успети да направимо оно што желимо. Мени лично, у лику Милице најузбудљивији је њен однос са оцем, и како та приврженост од њених најранијих година прераста у снагу да настави борбу за уједињење Срба коју је он започео.

Улогу Анке Милетић игра Ана Франић, Јашу Томића млађег Андрија Кузмановић, а старијег ће оживети Никола Ристановски. Један од куриозитета овог филма, како је најавио Бајић, јесте и наставак његове сарадње са Жарком Лаушевићем, који игра Јована Јовановића Змаја. У екипи од готово сто глумаца су и Милутин Мима Караџић, Драган Петровић Пеле, Радован Вујовић...


ЛУЧОНОШЕ СРПСКЕ КУЛТУРЕ

НОВИ пројекат у петак су представили и председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је, како је речено, био и иницијатор за снимање овог филма, и министар културе Владан Вукосављевић.

Мировић је изразио велико задовољство што се коначно реализује један филм о "Војводини старој", о Светозару Милетићу, Јаши и Милици Томић, као и свих Срба и Војвођана који су својом борбом и жртвом направили темеље модерне српске Војводине и били лучоноше у областима као што су култура и образовање.

Како је истакао Вукосављевић, ова филмска тријада људи који су својим симболичким и фактичким поступањем дали најснажније обележје прве половине 20. века, и једној пансрпској идеји која је актуелна и данас, ако не у политичком онда бар у културно-историјском смислу, значајан је национални и културни пројекат.

ПРЕМИЈЕРА У МАЈУ 2020.

ИЗВРШНИ продуцент филма Зоран Јанковић ("Кошутњак филм"), истакао је да се "Светозар Милетић" снима у продукцији "Зилион филма", уз подршку покрајинске Владе, Министарства културе, Филмског центра Србије, Града Новог Сада и још преко 30 локалних самоуправа у Војводини, на локацијама у Београду, Суботици, Сомбору, Сремским Каровцима, Вршцу. Планирано је да снимање траје седам недеља, до 24. новембра, а да премијера буде у мају, у Новом Саду. Како је навео, буџет за филм, пошто је реч о епохи, износи 1.200.000 евра.