Изложба у Манаковој кући: Улога пешкира - од рођења до смрти човека

И. Митић

уторак, 24. 09. 2019. у 12:41

Изложба у Манаковој кући: Улога пешкира - од рођења до смрти човека

Изложба пешкира , фото НМ Лесковац

Гостујућа изложба Народног музеја из Лесковца - важна улога пешкира у лесковачком крају је допринела да му се посвети и посебна пажња у ткачкој производњи платна
Изложбом „Пешкири Лесковца и лесковачког краја“ Народни музеј из града на Ветерници до краја овог месеца гостује у Манаковој кући при Етнографском музеју у Београду.

Колекција пешкира етнолошке збирке лесковачког музеја садржи више од 100 експоната који су прикупљани од 1948. до прошле године.


Најстарији међу њима потиче из 1900. године, а најмлађи је датован у средину осамдесетих година прошлог века. Изложбу је приредила етнолог Слађана Рајковић, кустос музеја у граду на Ветерници.


- Посебна улога пешкира остваривала се у низу обичајних радњи у животном циклусу човека, од његовог рођења, преко свадбених обичаја, веровања и празноверица све до погребних ритуала.


Ова важна улога пешкира у лесковачком крају је допринела да му се посвети и посебна пажња у ткачкој производњи платна – истиче Слађана Рајковић.


Пешкир је имао вишеструку упоребну улогу у култури становања Лесковчана на селу, али и у граду. Поред употребе приликом одржавања личне хигијене као и помоћног средства у обављању неких кућних послова често је коришћен и као декоративни елемент, али се та његова улога временом изгубила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације