„РАСКОВНИК“ САБРАО БЛАГО: Одржан 86. Вуков сабор у Тршићу и Лозници

В.Митрић

13. 09. 2019. у 11:07

Свечаности 86. Вуковог сабора обележио је поред осталог округли сто, одржан у Вуковом Тршићу поводом пола века од оснивања часописа „Расковник“

„РАСКОВНИК“ САБРАО БЛАГО: Одржан 86. Вуков сабор у Тршићу и Лозници

Фото В. Митрић

Свечаности 86. Вуковог сабора обележио је поред осталог округли сто, одржан у Вуковом Тршићу поводом пола века од оснивања часописа „Расковник“.


О српској песничкој наиви у том угледном часопису говорили су др Бесна Митровић, др Невена Витошевић и др Бранко Златковић.


Један од оснивача часопиа био је, уз Дорницу Ерића, Драгиша Витошевић који се вратио из иностранства где му се смешила светска каријера и комотан живот. Говорећи о њему, његова кћерка др Невена Витошевић је рекла да, када га је питала зашто се враћао у у земљу, одговрио јој је да схавтио „ако се не врати, неке ствари нико други неће урадити и даљи рад у отаџбини схватио је као своју мисију. Једна ствар на којој је радио, како каже др Витошевић, је да Вук Караџић,како се мислило није све завршио као што је постојала заблуда, јер наше стваралаштво је било толико велико да се на њеми и те како имало још доста да ради.


- Мој отац је запазио да много тога још незабележено, а да је наша патријахална цивилизација на свом крају, шездесетих години људи масовно прелазе из села у град, ево, данас имамо пример да нема скоро људи у родним селима - рекла је др Витошевић. Отац је схватио да је последњи тренутак да забелележи оно, ако се пропусти, да никад неће моћи да се забележ. “Расковник“ је имао циљ да покрене многе људе, пре свега сеоске учитеље, песника сељака, да сакупе умотворине које нису биле забележене.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 86. ВУКОВ САБОР: Програми у Лозници и Тршићу


У Музеју Јадра отворен је изложба „Милорад Рајчевић, први Србин који је пропутовао свет. Представу „Метар и по од Цезара“ у Вуковом дому културе извело је београдско позориште „Славија“.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације