ТУРИСТИМА који су у јулу обилазили Париз, француско издање чувеног модног часописа "Вог" препоручило је пет изложби које не би требало пропустити, а међу њима је и "Сава Шумановић и тајна под куполом" Галерије Матице српске, одржана од 17. маја до 31. августа у Културном центру Србије у Паризу.

Ова поставка, која као полазиште има чињеницу да је Шумановић, током свог боравка у Паризу осликао један од стубова у ресторану La Coupole на Монпарнасу 1927. године, нашла се уз изложбе аргентинског сликара и вајара Антонија Сегуија и америчког уметника Шепарда Ферија (познатог по портретима Барака Обаме). На истој листи су још и избор радова поп арта (Ворхол, Банкси, Монополи...) и изложба посвећена филмским ауторима који се баве ЛГБТ популацијом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Уручена награда “Феликс Ромулијана” Матији Бећковићу

Изложбу "Сава Шумановић и тајна под куполом", која је премијерно представљена у новосадској Галерији Матице српске, пре шест година, а чији је аутор Тијана Палковљевић Бугарски, музејски саветник, чине скице за стуб са четири женске фигуре (налазе се у приватном власништву), његова реплика, Шумановићева дела из колекције Галерије Матице српске и фотографије ресторана La Coupole из тридесетих година 20. века. У склопу изложбе приказује се и филм "Четири каријатиде" Игора Антића (живи и ради у француској престоници), који укршта приказе Париза и Шида, као и ликовних дела Шумановића насталих у ове две средине. Музику за филм урадила је Александра Вребалов, наша композиторка која живи у Њујорку.


Осликани стубови / Фото Г.Ч.


Филм тежи да укрштањем приказа амбијената Париза и Шида, као и ликовних дела Саве Шумановића насталих у ове две средине, представи сликарев двојезични уметнички свет и употпуни наша сазнања о његовом делу, док музика за филм, композиторке Александре Вребалов, доприноси пунијем доживљају Шумановићевог свеукупног стваралаштва.

Ауторка изложбе је др Тијана Палковљевић Бугарски, музејски саветник.