Мрак у животу и души

Ана ПОПАДИЋ

22. 04. 2019. у 13:16

Мрак у животу и души

Душан Милић - Фото В. Данилов

Редитељ и сценариста Душан Милић о свом новом филму, психо-хорору чије снимање почиње крајем маја. Инспирисан писмом девојчице са Косова, прочитаним у УН

У ПЛАНИНСКИМ забитима Косова, на имању окруженом густом шумом, живи Милица са мајком Вукицом и дедом Милутином. Преко дана их чува Кфор, али када падне ноћ породица се повлачи у забарикадирану кућу, престрављена психолошким терором којем су изложени чим се смркне. Свештеник бодри становништво да остану на огњиштима, иако они свако јутро пријављују штету и стоку несталу током ноћи. То су једини докази да се ту нешто збива. Али, у том крају "има пуно вукова", убеђују их војници Кфора...

Ово је кратак синопсис филма "Мрак" Душана Милића, чије снимање почиње 21. маја у околини Врања. Главне јунаке играју Миона Илов, Даница Ћурчић и Славко Штимац. Редитељ и сценариста каже да је у питању камерни филм, психолошки хорор постављен у реалистични оквир.

- Прича се дешава на Косову, после "мартовског погрома", 2004. године. Провео сам много времена на Косову, истражујући, и како сам чуо од људи који тамо живе, управо тада је био највећи страх међу српском популацијом. Страховали су да се не деси још један погром, који нико неће преживети - каже, за "Новости", Душан Милић.

Прочитајте још: Душан Милић: Цео век живимо по Нушићу

Филм обрађује тему страха те фамилије и питање: да ли их неко заиста угрожава из околних, мрачних шума или је то последица лудила и страха које влада око њих?

- Мрак је метафора страха, који се услед околности настани у људској души. Кад падне ноћ они остају без струје, следећа кућа је на километар даље, свака породица је препуштена себи. Ту више нема мушких глава, нестале су. Миличин отац и њен ујак су пре неколико година отишли на њиву и никад се нису вратили. Она је остала сама са мајком и дедом у усамљеној кући да их чека - објашњава аутор.

НИКОЛА И ДАНИЦА - ЕВРОПСКЕ ЗВЕЗДЕ У ФИЛМУ Душана Милића играју две европске "звезде у успону" - Никола Ракочевић (у улози монаха) и данска глумица српског порекла Даница Ћурчић (мајка Вукица). Њих је Берлински филмски фестивал 2014. године сврстао међу десет најбољих младих глумаца у Европи. Иако млада, Даница Ћурчић већ има импресивну међународну биографију, али ће јој улога у "Мраку" бити прва на српском језику.

"Мрак" је инспирисан истинитом причом. По речима Милића, идеја о филму се родила када је у новинама прочитао дирљиво писмо девојчице са Косова о тешким условима у којима одрастају та деца. Њено писмо, посвећено несталом оцу, својевремено је у Уједињеним нацијама прочитао бивши председник Србије.

- Њена исповест ме је расплакала и потресла. Она је кроз то писмо испричала у каквим неусловима живе деца, непосредно по завршетку рата на Косову. Најпре сам почео да пишем текст на ту тему, али сам временом одлучио да моја прича буде универзалнија, да се бавим обичним људима који су жртве великих сила и интереса - објашњава наш саговорник.

Они који су имали увид у његов сценарио кажу да Милићев нови филм по атмосфери подсећа на култно остварење Џона Карпентера "Напад на полицијску станицу број 13".

- Када сам ту причу о девојчици која је изгубила детињство хтео да ставим у неки стилски оквир жанра, помислио сам баш на Карпентеров филм, а нешто касније и на "Псе од сламе" Сема Пекинпоа - признаје Милић.

Ипак, за разлику од Карпентерових, његови јунаци се боре против невидљивог непријатеља.

Славко Штимац


- Са том дилемом сам се дуго борио, али сам се држао једног правила из најбољих хорор прича: највећи страх је онај који је у нашим главама. Могао сам да напишем причу о борби Срба и Албанаца, али би то, по мени, био један филмски памфлет који се не би суштински бавио том породицом. А ја сам желео да прикажем тај велики, незамисливи страх и немоћ, који су њихова свакодневица. Немам дилему да ће људи са ових простора, који познају ситуацију на Косову и оно што се тамо збива, лако препознати "невидљивог" непријатеља који вреба из мрака - каже Милић. - Филм је од почетка наилазио на подршку, како домаћих (добио је новац на конкурсу Филмског центра Србије 2017), тако и страних фондова. Прво су ушли Бугари, па Италијани, Данци и Грци. На крају смо добили помоћ и европског фонда "Еуроимаж", што нам је важно због обезбеђене дистрибуције филма у Европи.

Даница Ћурчић


ДЕЦА ГЛУМЦИ

ГЛАВНУ јунакињу, девојчицу Милицу, игра 11-годишња Миона Илов, ученица 5. разреда из Прокупља. У потрази за децом глумцима обишли смо цело Косово, све наше енклаве. Нисам желео да у филму играју београдски клинци, већ сам тражио децу са југа Србије или са Косова. Мада нема глумачког искуства, Миона је била најуверљивија на аудицији. Сигуран сам да смо направили прави избор.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)