Почаст великом Маку

М. МИРКОВИЋ

02. 02. 2019. у 10:29

Почаст великом Маку

Душан Макавејев, Фото Кинотека

Ретроспектива филмова Душана Макавејева у Југословенској кинотеци. У суботу увече на програму “Љубавни случај” и “Невиност без заштите”

СЕЋАЊЕ на... - у петак увече започет циклус филмова у Југословенској кинотеци посвећен је великану филмске режије Душану Макавејеву (1932-2019).

Од 1. до 3. и од 11. до 13. фебруара, у новом здању Кинотеке у Узун Мирковој 1 биће приказани играни, документарни и краткометражни филмови славног аутора. Ретроспективу су отворили омнибус “Капи, воде, ратници” (1962), за који је редитељ био и један од сценариста, и његов први дугометражни играни филм “Човек није тица” (1965).

За њима следе, хронолошки - по времену снимања, “Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ” (1967) и “Невиност без заштите” (1968) - на вечерашњим, затим “WR: Мистерије организма” (1971) и “Слатки филм” (Sweet Movie, 1974) - на сутрашњим пројекцијама од 18 и од 20.30. У понедељак, 11. фебруара, биће приказане још две иностране продукције: “Монтенегро” (Montenegro - Or Pigs and Pearls, 1981) и “Кока-кола Кид” (The Coca-Cola Kid, 1985)”, а наредне вечери и “Манифесто” (Manifesto, 1988) и копродукција “Горила се купа у подне” (Gorilla Bathes at Noon, 1993). У среду, 13. фебруара, циклус закључује избор кратких филмова из шездесетих година, међу којима су “Осмех ‘61”, “Парада” и други.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макавејев је цимнуо свет око нас

Југословенска кинотека на овај начин одаје почаст великану седме уметности чији су живот и стваралаштво дубоко обележили период живота ван Југославије, из које је био прогнан - “само због тога што је желео, волео и стварао слободу, а слободу коју је он створио ми никада нећемо имати”, како је о Маку рекао глумац Светозар Цветковић, уз коментар:

"Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ", Фото Кинотека

- Нико из тадашње Југославије, а и касније, није позвао Макавејева и питао га шта би желео да ради, јер је толико створио, значио, донео, што је и у свету велико. Неправда је превише блага реч.

Филм који је Мак последњих двадесетак година желео да направи, али, нажалост, није успео, био је прича о некадашњој, великој Југославији - о земљи коју је поштовао и волео иако га се она одрекла.


"Невиност без заштите"

КОМЕМОРАЦИЈА

КОМЕМОРАТИВНИ скуп поводом смрти Душана Макавејева биће одржан у понедељак, 4. фебруара, у 13 часова у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој, у организацији Кинотеке и Удружења филмских уметника Србије.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације