Ушће чека директора

М. А. К.

уторак, 29. 01. 2019. у 13:27

Ушће чека директора
Годину и по после обнове, у Музеју савремене уметности неће бити вршиоца дужности. Никола Шуица: Конкурс, наслеђен од претходног УО, најзад је подешен

ОД ЗАВРШЕТКА обнове зграде Музеја савремене уметности октобра 2017. године, ишчекивало се расписивање конкурса за место директора те институције, на чијем челу је до данас (а био је и током двогодишњих завршних радова) Слободан Накарада - у статусу в. д. Без обзира на то што је министар културе Владан Вукосављевић више пута обећао да ће МСУБ, као једина републичка установа са првим човеком у статусу в. д., одмах по отварању добити руководиоца изабраног на конкурсу, уследила је вишемесечна преписка, без коначне сагласности, између њега и УО (на чијем челу је био академик Душан Оташевић), о условима које би требало да испуњава новоизабрани директор МСУБ.

- Конкурс за измену вишегодишњег статуса в. д. директора у функцију директора установе МСУБ, наслеђен је од донедавног Управног одбора, и најзад је подешен изашао у јавност - каже, за "Новости", Никола Шуица, професор Факултета ликовних уметности и нови председник Управног одбора именованог у октобру прошле године.

Према јавном конкурсу објављеном прошле недеље, кандидат за ову позицију мора да има високо образовање из друштвено-хуманистичких наука. Требало би да има најмање пет година радног искуства у струци, да активно зна један светски језик, да познаје делатност, односно пословање Музеја, да поседује организаторске способности и да предложи квалитетан програм рада и развоја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Музеј најзад враћен жељној публици (ФОТО/ВИДЕО)

- МСУБ према будућности треба да оперативно и тактично води личност са увидом у сталну равнотежу активне ликовне сцене, иновација и наслеђа, у циљу обједињавања искустава за установе међународног и националног значаја - објашњава Шуица. - Нужно је да се изнова са запосленима пред широм јавношћу дефинишу врхунски стандарди и нагласе истраживачки домети ове установе за значај савремене уметности.

ОЧЕКИВАЊА Никола Шуица, председник УО МСУБ

Управни одбор би, сматра његов председник, требало да вреднује оперативне способности и најцелисходније поставке о правцу рада МСУБ, било да је кандидат из поља друштвено-хуманистичких наука или из уметности.

Рок за подношење пријава је 15 дана од датума објављивања, а потом ће УО обавити разговоре са кандидатима. Записник са предложеном листом кандидата (по азбучном реду, са мишљењем о стручним и организационим способностима сваког кандидата) потом ће доставити Министарству културе.


НАКАРАДА: ПОТРЕБА ЗА СТАБИЛНОШЋУ

БОРИЛИ смо се годину и по дана да се распише конкурс за дирекора, за шта смо сада добили дозволу од Министарства културе и информисања, па је Управни одбор објавио јавни конкурс - каже, за "Новости", Слободан Накарада (на слици), в. д. директора МСУ, који је на том месту од септембра 2015. и у чијем мандату је завршена обнова здања на Ушћу. - За нашу кућу, спровођење овог конкурса представља потребу за стабилношћу и спровођењем континуитета, после реконструкције.