ПРВА награда за најуспешнију новинску карикатуру - "Златни Пјер", на конкурсу који 51. пут организују "Вечерње новости", припала је Зорану Петровићу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Златни пјер" Влаховићу (ФОТО)

Према одлуци жирија, у ком су били претходни лауреат овог признања Југослав Влаховић, Раде Товладијац, председник Удружења стрипских уметника Србије, редитељ Милош Шкундрић и Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник Компаније "Новости" - "Сребрни Пјер" припао је ветерану наше карикатуре Мухамеду Ђерлеку, а "Бронзани Пјер" Душану Смиљанићу.

Награду за најбољу портрет-карикатуру, која од прошле године носи име легендарног карикатуристе и афористичара Ранка Гузине, освојио је Хаџи Дејан Николић. Његов особен портрет легендарног Орсона Велса оставио је снажан утисак на све чланове жирија. Најбољи млади карикатуриста је Миодраг Павићевић (1996), полазник школе Дечјег културног центра.

На конкурс "Пјер 2018" пристигла су 364 рада 88 аутора, док су младе наде карикатуре, њих 25, послале 38 радова. У оштрој конкуренцији ужу селекцију прошле су 124 карикатуре, и све оне биће изложене на поставци планираној у децембру, а наћи ће се и у пратећем каталогу.

Конкуренција за награду "Пјер", осим тога што представља шаролик колаж наших животних недаћа и усуда, уједно је и пресек најбољег што тренутно нуди српска карикатура, која је одавно стекла високу репутацију у свету.

- Био сам у много жирија широм света и не памтим да смо се овако брзо сложили, што сведочи да су се "препознали" најбољи - објашњава, за "Новости", прошлогодишњи лауреат "Златног Пјера" Југослав Влаховић, који је ово највеће признање за карикатуру добио и четири деценије раније, 1977. године.

"Сребрни Пјер" припао је ветерану наше карикатуре Мухамеду Ђерлеку

Према његовим речима, најважније је да је сачуван дух Пјера Крижанића - политичка сатира и рефлексије на важне догађаје.

- Код портретне карикатуре допада ми се тај црно-бели приступ, који показује вештину класичног цртежа, оловком, у ери доминације дигиталних медија. Наши аутори су остали у некој класици, баш су прави "Пјерови ђаци", што је за сваку похвалу. Тиме овај конкурс добија карактер фине комбинације новог и старог - уверен је Влаховић.

- Велики сто пун великих карикатура - прокоментарисао је Раде Товладијац, председник Удружења стрипских уметника Србије, "понуду" на овогодишњем "Пјеру".

- Задовољан сам квалитетом, посебно портрета. Мислим да смо, без великих дилема, одабрали победнике у свим категоријама.

"Бронзани Пјер" припао је Душану Смиљанићу

Фаворите су, додаје и Товладијац, сложно издвојили.

- Као и увек, доминирају теме које су и најактуелније - Европа, ми, Косово, дилеме где ћемо и како ћемо, али карикатуре, на неки начин, и јесу дилеме. А наше највеће дилеме су се пресликале на ове радове.

Миодраг Павићевић, најбољи млади карикатуриста

И други члан жирија, редитељ Милош Шкундрић, примећује да је доминантна тема била Европска унија.

- То је, изгледа, оно што нас највише мучи - каже Шкундрић, за наш лист. - На неколико места се поклопило да и тема буде актуелна, занимљива, а и да рад, графички и идејно, буде на високом нивоу. Можемо бити задовољни овим што смо видели.

Хаџи Дејан Николић, признање "Ранко Гузина" за портрет "Орсон Велс"

ПОРТРЕТИ ГЛУМАЧКИХ ВЕЛИКАНА

ИЗБОР за најбољу портрет-карикатуру лако је ујединио жири.

- Портрет Орсона Велса је одмах свима запао за око и, нема шта, заслужено победио. Мени, као човеку из филмског света, необично је драго што сам видео чак два портрета Павла Вуисића и Небојше Глоговца - признаје Шкундрић.

Југослав Влаховић, Милош Шкундрић, Милорад Вучелић и Раде Товладијац, Фото Н. Фифић