Слађани Бранислави Бушић “Матићев шал”: Сачувати свако зрно поезије

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

14. 09. 2018. у 14:20

Слађани Бранислави Бушић “Матићев шал”: Сачувати свако зрно поезије
У Ћуприји уручена награда за збирку песама “У уху дух”. Инспирација је свуда око нас - каже добитница

ДИВАН је осећај и чиста је поезија бити у граду у ком је дисао, стварао, корачао волео и био вољен Душан Матић, зачетник надреализма у Ћуприји, човек који је трагао за песничком истином и који је сматрао да треба сачувати свако зрно поезије - рекла је Слађана Бранислава Бушић, овогодишња добитница “Матићевог шала” за збирку песама “У уху дух”, на церемонији уручења награде.

Она је додала да није тачно да млади данас не читају и не пишу, и изразила наду да ће бити још доста младих који ће добити ову награду.

- Инспирација је свуда око нас. Често у стварима које на први поглед сматрамо не толико лепим, можда чак и тужним. Из њих дође нека посебна енергија. И Душан Матић је баш о томе говорио, пишући есеје о Виктору Игоу. Није ли владика Николај Велимировић говорио да песник у листу који је тек процветао мора да види један осушен лист, који је пао, који је изгажен, али и да у том изгаженом цвету види пупољак. То је суштина - сматра Бушићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Исконска веза Душана Матића и радија

Члан жирија и председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић оценио је да њена поезија у доброј мери потиче с авангардних извора и да “Бушићева припада младим песницима који имају тог матићевског у себи, тог преображајног”.

- Они су своју поезију ослободили неких традиционалних оквира. Проналазе свој, пре свега, самосвојни израз, и у томе је ова књига завредела пажњу и овог жирија. Сигуран сам да ће она имати своје читаоце, посебно у млађој генерацији. Они воле такву поезију и знају да је, заправо, песничка реч данас обогаћенија, сложенија, свежија - изјавио је Андрић.

Награда “Матићев шал” састоји се од ручно рађеног сата, уникатне повеље и новчане награде.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације