ТРАГИЧНА БУНТОВНИЦА: 10 година од смрти Соње Савић

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

уторак, 11. 09. 2018. у 09:28

ТРАГИЧНА БУНТОВНИЦА: 10 година од смрти Соње Савић

Соња Савић Фото Архива

Кинотека обележава деценију од смрти Соње Савић. Програм обухвата мултимедијалну изложбу и ретроспективу филмова

СОЊА Савић, једна од најдаровитијих и најособенијих глумица југословенског и српског филма, преминула је 23. септембра 2008, а десет година од њеног одласка биће обележено програмом "Соњин септембар" у Југословенској кинотеци.

Редитељ Милутин Петровић у уторак увече ће у Кинотеци отворити мултимедијалну изложбу "Соња Савић: девојка из града", у организацији Уметничке галерије "Надежда Петровић" из Чачка. На Соњин изузетан дар Кинотека ће подсетити и ретроспективом њених најзначајнијих филмова, која почиње у уторак увече остварењем "Живети као сав нормалан свет" Милоша Мише Радивојевића.

Да је данас жива, и да њен животни филм није био најтрагичнији од свих које је снимила, Соња би 15. септембра напунила 57 година (рођена је 1961. у Чачку), а њена баштина глумачких ремек-дела остварених у око 60 филмова и ТВ серија сигурно би била богатија.


Прочитајте још - Преминула глумица Соња Савић


Тужна и несхваћена бунтовница с разлогом, која никада није пристајала на компромис, како је описује Радивојевић, била је "генијална глумица, али исувише интелигентна да би била схваћена у малој култури каква је наша". Иза Соње су остале глумачке бравуре у култним филмовима "Уна", "Чавка", "Увод у други живот", "Ни на небу ни на земљи", "Давитељ против давитеља", "Балкански шпијун", "Урнебесна трагедија", "Ми нисмо анђели"...,

Њен велики успех из осамдесетих година није се, нажалост, наставио. Шансу за велики повратак Соњи је дао словеначки редитељ Јан Цвиткович у филму "Хлеб и млеко", који је 2001. награђен "Златним лавом" у Венецији. Соња је играла главну улогу и у његовом хорору "Од гроба до гроба", који је 2005. награђен у Сан Себастијану. Последње улоге остварила је у серији "Вратиће се роде", филмовима "Принц од папира" и "Забрањена љубав". Праву посвету Соњи Савић дао је Милутин Петровић 2005, у филму "Југ-југоисток", који је снимио о њој.

ЈА САМ ЖИВОТНИ ДЕКАДЕНТ

СОЊА Савић је добила највеће награде - Златну арену у Пули, "Царицу Теодору", Гран-при "Ћеле-кула"..., а за улогу кафанске певачице у антологијском филму "Живот је леп" Боре Драшковића, 1985, добила је Специјалну награду жирија у Венецији.

- Ја сам животни декадент, јер стварност и ја немамо додирних тачака. Данас је нацизам у моди, што значи да мораш да си насмејан, здрав, обучен и "напумпан" силиконима, док ја једем парче хлеба раздељено на четири дела - изјавила је у једном од последњих интервјуа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

pitam se dokle

11.09.2018. 18:00

Dokle ćete da nam servirate narkomane i dilere kao uzor? Nije li nam dosta ostalih muka?

Anja

11.09.2018. 18:32

Kakva steta, otisla je prerano.Bila je odlicna glumica i da je ziva sigurno bi ostvarila znacajne uloge, prokleta droga.Kad bi ova nasa drzava bila odlucnija u borbi protiv narkodilera, onda ne bi droga mogla da odnosi mlade zivote.