Са Сремског фронта Пају терали да служи војску

В. СТРУГАР

08. 08. 2018. у 15:51

Рукописи и предмети чувеног глумца пред јавношћу. Откривено да се због позива у армију, упркос ратној пракси, прегањао са државом

Са Сремског фронта Пају терали да служи војску

Павле Вуисић,Фото Документација "Борбе"

ЖИВЕО је у слободи потпуне анонимности; у кући, са књигом у руци, и на Сави, са аласима, пијанцима, бескућницима. Иако гигант југословенске филмске уметности, на глуму је, и све оно што му је могла донети и што му је доносила - част, славу и новац - гледао с презрењем. И као што је сав свој век провео на обали реке, далеке од друштвене и културне јавности, исто тако, далеко од јавности, отишао је у смрт - записао је редитељ Жика Павловић на вест о одласку Павла Вуисића са животне и уметничке сцене.

Било је то пре три деценије (1. октобра 1988. године), а ових дана супруга глумачког барда, Мирјана Вуисић, удружењу "Адлигат" (у коме је још пре три године отворен глумчев легат) поклонила је необјављене рукописе, личну и породичну документацију, а у њој - пасош, возачка дозвола, дозвола за управљање чамцем, духовита молба за доделу стана упућена Удружењу драмских уметника, уверење о учешћу осамнаестогодишњег Павла на Сремском фронту, после којег се, по речима Горице Лазић из "Адлигата", младић прегањао са државом, зато што га је терала да служи војску упркос ратној пракси!

Међу даровима су и албуми са фотографијама, један аутопортрет, пројекти за чамце и бродиће које је градио, доказ о чланству у Веслачком клубу Графичар, као и лични предмети попут колекције лула и упаљача, наочари, чешаљ, огледало. И, што је посебно важно, ту ће се убудуће чувати и Вуисићеве руком писане песме, једна прича, два сценарија.

Незаборавни и непоновљиви великан наше сцене рођен је 10. јула 1926. године у Београду. Детињство је провео селећи се са родитељима и млађим братом Душаном (такође глумцем) диљем некадашње Југославије. Мобилисан пред матуру, по повратку са Сремског фронта завршио је последњи разред гимназије, а потом студирао права и књижевност, уз тешке услове и велику глад:

Павле Вуисић

- Истоварујем вагоне на станици, вучем греде из рушевина, помажем при рушењу оштећених зграда, радим као спасилац у јавном купатилу, монтер у фабрици. Између осталог, статирам у филмовима. И, је..га, тако почнем да се бавим филмом - приповедао је о својим почецима Павле Вуисић, донекле откривши одакле је све црпео ону вансеријску природност у тумачењу најразличитијих ликова на великом и малом платну.

Историја кинематографије 20. века остала би ускраћена за једно изузетно поглавље да га Воја Нановић није 1948. године приметио међу статистима на снимању "Чудотворног мача". И већ за прву главну улогу (опет код Нановића) у филму "Три корака упразно" добио је Златну арену у Пули 1958. године.

Луле и упаљачи

- Био је један од најзначајнијих, не само наших него, рекао бих, светских глумаца. Сврставам га раме уз раме са Жаном Габеном, Мишелом Симоном, Орсоном Велсом - каже, за "Новости", Воја Брајовић, који се с Вуисићем сусрео већ на почетку каријере у "Отписанима". - Имао сам ту срећу да га упознам не само као колегу већ и врхунског интелектуалца, изузетног поету који није желео да се то зна...

Хроничари су забележили да је до 1985. године и Кустуричиног "Оца на службеном путу", снимио чак 108 филмова. Где год да се појавио, у главној или епизодној роли, његова свака улога била је велика. Умео је и без текста да испуни цео екран. Када се набрајају његова остварења ("Буђење пацова", "Салаш у Малом Риту", "Хороскоп", "Живот је леп", "Битка на Неретви", "Посебан третман", "Петријин венац", "Маратонци трче почасни круг", "Сјећаш ли се Доли Бел") - заправо се говори о антологијским делима филмске историје прошлог столећа. Публика је волела све његове ликове, посебно оне у ТВ серијама: "Сервисна станица", "Више од игре" и, наравно, "Камионџије".

Скице и документи Фото Удружење "Адлигат"

МЕНСУР: ВЕЛИКИ ТАЛЕНАТ

- ДВА пута смо радили заједно, у "Отписанима" и "Чувару плаже у зимском периоду". Не могу да верујем да је прошло толико времена од његове смрти... - каже Ирфан Менсур. - Кад смо се срели, био сам још млад и нисам схватао кога сам упознао. Он је доказ да се с великим талентом може направити велика каријера, без глумачке школе. Могуће јесте, али ретко. Проћи ће десетине година док се на нашем небу појави један такав глумачки габарит...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Roky

08.08.2018. 19:03

Veliki Pavle Vujisić, kupio je montažnu kućicu za čamac od mog komšije u Pančevu. To dogvaranje - druženje je trajalo TRI dana. Pokojni su i jedan i drugi, ali mi smo bili počastvovani njihovim druženjem, razgovorom i rakijom koja ih je nosila do kasnih sati. Divne uspomene, hvala bogu da mi je dao i tu priliku za nezaborav.