Бранко Ћопић лечио хумором

Д. Б. М.

06. 12. 2017. у 08:22

Бранко Ћопић лечио хумором

Фото В. Данилов, Журић, Красић Марјановићева и Вујчић

Објављена монографија о Бранку Ћопићу. Дело чине интервјуи и архивска грађа

МОНОГРАФИЈА "Бранко Ћопић: Кујем своју жицу", о једном од омиљених писаца у бившој Југославији, представљена је у уторак у "Службеном гласнику". Ослањајући се на многе интервјуе и документе, приређивач Олга Красић Марјановић прати књижевно дело писца, али и његову животну судбину.

Прочитајте још: Бранко Ћопић скочио док је звонило са Саборне цркве!

- Грађа за књигу највећим делом преузета је из Архива САНУ, где се, вољом писца, и чува његова целокупна оставштина - рекла је Олга Красић Марјановић. - Рад је највећим делом заснован на необјављеној архивској грађи: рукописима, преписци, наградама, одликовањима, фотографијама из приватних албума породице Ћопић, као и исечцима из новина и часописа, које је прикупљао сам писац. У Историјском архиву Београда чува се обиман досије о Ћопићу.

Уредник издања Никола Вујчић рекао је да се у књизи "Кујем своју жицу" налази кључ Ћосићевог трагичног краја.

Прочитајте још: Алек Вукадиновић: Савремени човек се враћа поезији

- Човек који је лечио друге хумором завршио је трагично - каже Вујчић. - Ћопић је сам себи пресудио. То се најбоље види из његових дневничких записа, који су објављени на крају књиге.

Књижевник Вуле Журић сматра да је ова књига један од Ћопићевих највернијих портрета.

- Нема странице на којој Ћопић неће натерати читаоца да се насмеје - рекао је Журић.

ПРЕЋУТАНА ЉУБАВ

- У 754 чланка и интервјуа, у којима је Ћопић често причао о доживљајима и писању у ратним данима, никад није помињао моменте из приватног живота. У преписци сам, међутим, пронашла неколико писама из рата његове мајке Соје, која му говори како да се чува и помиње једну љубав - каже Олга Красић Марјановић. - Њена, као и писма сестара Перовић, наговештавају прећутану љубав, а вероватно и брак са једном од њих, Јелом Перишић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

bubule

06.12.2017. 19:52

Mi kao narod jako volimo da se salimo pa mozda zato i ne cijenimo dovoljno vrhunsku humoristicku prozu. Copicev humor natopljen je iskrenom jubavlju za ljude, zavicaj, zemlju, ali i najfinijom lirikom. Ovo je pisac koji ce jos mnogo puta da bude iznova otkriven.

Kojadinka

06.12.2017. 23:18

Moram ovo da napisem / secanje iz 1972 / Bio COpIC dosao COsIC a onda nastalo psss nije jereticka prica no prica iz parka kod Manjeza....

Koja d Inn

06.12.2017. 23:20

Taj pisac pise o Branku a nije procitao ,, Ljudi sa cetiri prsta ,, ili sam mozda ....