МОНОГРАФИЈА "Бранко Ћопић: Кујем своју жицу", о једном од омиљених писаца у бившој Југославији, представљена је у уторак у "Службеном гласнику". Ослањајући се на многе интервјуе и документе, приређивач Олга Красић Марјановић прати књижевно дело писца, али и његову животну судбину.

Прочитајте још: Бранко Ћопић скочио док је звонило са Саборне цркве!

- Грађа за књигу највећим делом преузета је из Архива САНУ, где се, вољом писца, и чува његова целокупна оставштина - рекла је Олга Красић Марјановић. - Рад је највећим делом заснован на необјављеној архивској грађи: рукописима, преписци, наградама, одликовањима, фотографијама из приватних албума породице Ћопић, као и исечцима из новина и часописа, које је прикупљао сам писац. У Историјском архиву Београда чува се обиман досије о Ћопићу.

Уредник издања Никола Вујчић рекао је да се у књизи "Кујем своју жицу" налази кључ Ћосићевог трагичног краја.

Прочитајте још: Алек Вукадиновић: Савремени човек се враћа поезији

- Човек који је лечио друге хумором завршио је трагично - каже Вујчић. - Ћопић је сам себи пресудио. То се најбоље види из његових дневничких записа, који су објављени на крају књиге.

Књижевник Вуле Журић сматра да је ова књига један од Ћопићевих највернијих портрета.

- Нема странице на којој Ћопић неће натерати читаоца да се насмеје - рекао је Журић.

ПРЕЋУТАНА ЉУБАВ

- У 754 чланка и интервјуа, у којима је Ћопић често причао о доживљајима и писању у ратним данима, никад није помињао моменте из приватног живота. У преписци сам, међутим, пронашла неколико писама из рата његове мајке Соје, која му говори како да се чува и помиње једну љубав - каже Олга Красић Марјановић. - Њена, као и писма сестара Перовић, наговештавају прећутану љубав, а вероватно и брак са једном од њих, Јелом Перишић.