ПРИЗНАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: Орден Витезовићу

М. Н. М.

02. 02. 2017. у 20:14

Патријарх српски Иринеј уручио је данас Орден Светог Саве другог степена књижевнику Миловану Витезовићу

ПРИЗНАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: Орден Витезовићу

СВЕЧАНО Милован Витезовић и патријарх Иринеј

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј уручио је данас Орден Светог Саве другог степена књижевнику Миловану Витезовићу.

У одлуци Светог архијерејског синода СПЦ истакнуто је да се највише одликовање додељује Витезовићу "за показану љубав према цркви, као и за вишедеценијски рад на пољу српске књижевности и културе, чиме доприноси очувању духовних и традиционалних вредности српског народа".

- Посветио сам Светом Сави не само толике странице, међу којима је само роман "Принц Растко" имао петнаестак издања, већ и озбиљан део свог живота - рекао је Витезовић за "Новости". - Осим тога, изузимајући Патријаршију, имам и вероватно највећу библиотеку књига посвећених њему, и оних у којима се Сава помиње. О себи не треба да говорим ја већ други, а за мене је овај орден превелика част, врх мог писања, после ког и не би требало да буде ништа више.

Патријарх Иринеј рекао је да црква има пуно разлога да ода признање великом културном раднику нашег времена, те да неће набрајати шта је урадио, јер то знају историја и савременици. Он је Витезовића упоредио са Вуком Караџићем и пожелео да му Господ подари још доста времена за рад и стваралаштво.


БЕЗ РЕЧИ

- ЈА, који сам свој живот посветио речима, данас немам речи. Све моје мисли упућене су Светом Сави о коме сам исписао бар 1.000 страница есеја, сценарија, песама - рекао је Витезовић, и открио да на дан одликовања највишим орденом СПЦ има већу трему него када је кренуо у први разред.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације