Новац стиже у задњи час

Р. Радосављевић

12. 11. 2015. у 13:37

Новац стиже у задњи час

Редитељ и сценарист Предраг Гага Антонијевић, писац и сценарист Миљенко Јерговић, редитељ Иван Икић

Завршен конкурс ФЦС за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији. Укупни буџет у свих пет филмских категорија око сто педесет милиона динара

ПРВИ велики Јавни конкурс Филмског центра Србије за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији, расписан после паузе од готово две године, колико је прошло од последњег дељења пара за производњу домаћег дугометражног играног и документарног филма, завршен је 10. новембра у поноћ.

Како "Новости" сазнају, електронским путем на адресу ФЦС укупно је стигло 206 пројеката по конкурсима у свих пет категорија (ту су и конкурси за суфинансирање завршетка домаћих дугометражних играних и документарних филмова, производњу документарних средњометражних и краткометражних филмова, за развој пројеката дугометражних филмова и за стимулацију квалитета). Конкурс ће коначно бити закључен 16. новембра, када пристигну пријаве послате и поштанским путем, које имају жиг до 10. новембра. Ко ће "проћи" конкурсне комисије и добити средства за реализовање пројеката знаће се најкасније за месед дана (како налаже Статут ФЦС). То је и последњи тренутак за реализовање конкурса, јер би ФЦС, као буџетска организација, морао да врати новац тамо одакле га је и добио - у државну касу, и да чека наредну годину и ново планирање буџета.

- Укупни буџет Филмског центра Србије, у свих пет категорија конкурса, оквирно износи око сто педесет милиона динара - каже за "Новости" директор ове установе Бобан Јевтић. - Од тога, нешто више од сто милиона динара биће издвојено за суфинансирање производње домаћег дугометражног играног и документарног филма, од којих је најмање један дебитантски, уколико задовољава естетске критеријуме. Максимални износ средстава који се у овој категорији додељује по једном пројекту је двадесет пет милиона динара. Оно што сам могао да урадим за ових пет недеља, колико обављам послове директора јесте да реализујем само оно што спада у оквире задатих "координата", које је планом и програмом предвидела претходна директорка. Следеће године, по новом правилнику који смо конципирали заједно са струковним удружењима и заинтересованим појединцима, највероватније ће бити реализована два конкурса, у фебруару и септембру - истиче Јевтић.

Примедбе неких филмских аутора које су се до 10. новембра могле чути биле су да је процедура за учешће на конкурсу компликована, и да је некима од њих за прикупљање "техничке папирологије" (извод из АПР-а, доказ о регулисаним ауторским правима, оверене копије уговора, оверен финансијски план, подаци о гледаности и квалитету ранијих пројеката, предрачун фазе развоја пројекта до почетка припреме филма...), било потребно више од месец дана, колико је конкурс био отворен.

- Уметнички аспект једног пројекта, мада најважнији, није и једини који се оцењује на конкурсу. Држава улаже новац пореских обвезника, и потпуно је разумљиво да жели да се што боље обезбеди да се тај новац уложи у пројекте које је могуће реализовати. Наравно, могућности за поједностављивање конкурсне процедуре увек постоје, и Филмски центар је спреман да саслуша све примедбе и предлоге.

ИЗАБРАНИ НОВИ ЧЛАНОВИ КОМИСИЈА

КАКО "Новости" сазнају, ко ће добити новац по овом конкурсу одлучиће нови чланови комисија, које је недавно предложио директор Бобан Јевтић, а Управни одбор ФЦС дао је сагласност за њихово именовање. У категорији за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних и документарних филмова одлучиваће Предраг Гага Антониjевић, Миљенко Jерговић, Раjко Петровић, Никола Маjдак и Иван Икић. Чланови комисије у категорији документарних средњометражних и краткометражних филмова су Филип Марковиновић, Зоран Поповић, Срђан Радмиловић, Александрa Миловановић и Владан Петковић, а новац у категорији завршетка дугометражних играних и документарних филмова и суфинансирање развоjа проjеката дугометражних филмова "делиће" Драган Jеличић, Невена Матовић, Душан Чавић, Никола Љуца и Вања Крањац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације