Почела акција “Негујмо српски језик”

Б. ЂОРЂЕВИЋ

четвртак, 09. 04. 2015. у 18:12

Почела акција “Негујмо српски језик”
Поруке у оквиру акције “Негујмо српски језик” налазе се на београдским билбордима и у телевизијским спотовима, а промовишу их позната глумачка, књижевна, музичка и новинарска лица

ЕВРОПА је назив континента, а евро је валута која је по њему добила име. Дакле, на српском је правилно евро, а не еуро!

Ово је једна од порука у оквиру нове београдске акције “Негујмо српски језик”, које су од јуче на београдским билбордима и у телевизијским спотовима, а промовишу их позната глумачка, књижевна, музичка и новинарска лица: Аница Добра, Аца Селтик, Тихомир Станић, Љубица Арсић, Драган Илић, Горан Гоцић, Живана Шапоња Илић, Зоран Кесић, Наташа Марковић, Марчело и Светислав Гонцић.

Акцију заштите српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, организују и воде Секретаријат за културу, Филолошки факултет и Библиотека града.

- Брига о националном језику и матичном писму је озбиљан и одговоран друштвени задатак. Ако се осврнемо, видећемо да је било појединачне бриге и акција, али ако је судити по томе какав нам је данас језик, каква језичка култура, испада да нисмо били довољно вредни, одговорни, радни и сабрани - рекао је др Вељко Брборић, управник Катедре за српски језик Филолошког факултета, приликом најаве почетка акције, у Римској дворани Библиотеке града.

У свакодневном обраћању другима, по Брборићевим речима, важно је шта кажемо, али исто тако необично је важно и како кажемо и како напишемо.

СРПСКЕ КРЕШТАЛИЦЕ ОДГОВОРНОСТ медија је невероватно велика. У Србији има 1.391 медиј. Неки од њих су, када је у питању језик, такви да би боље било да их нема. О свакој српској крешталици написано је десетине, стотине и хиљаде прилога, информација, објављено фотографија, а о бројним установама од националног значаја нема информација. То помало значи да то и публика тражи, али одговорност медија је да мало мења мишљење публике - рекао је Брборић и додао да неки медији немају ни лекторе.

- Понекад ми се чини да многи од нас не воде рачуна о томе. Ова акција има обавезу да људима скрене пажњу да је лакше рећи правилно него неправилно, јер учињена грешка у језику учвршћује нечије незнање, и постаје мустра. Комуникације су данас убрзане, о СМС порукама и “Твитеру” не води се рачуна. Стандард ће бити да напишете поруку без интерпункције, да није важно велико слово, и удаљићемо се од норме - упозорио је Брборић.

Ова кампања и борба за квалитет српског језика ће се наставити и обогатити новим примерима језичких недоумица и поукама, а требало би да обухвати и школе.

- Језик је основни елемент бића једног народа. Живимо у времену у којем језик трпи, и мета је разних изазова и напада. Циљ нам је да упозоримо јавност на ситуацију у којој доминира дух времена који банализује језик - рекао је градски секретар за културу Владан Вукосављевић, од кога је и потекла идеја за овакву акцију.

О покушају да се интервенише у јавности и укаже на језичке неправилности, говорила је и Јасмина Нинков, директор Библиотеке града:

- Акција би требало да продрма нашу средину и подсети нас да је језик основно питање идентитета и културе једне земље, и да њиме највише треба да се бавимо.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (42)

a sta cemo sa latinicom?

09.04.2015. 20:10

kada ce latinica da se zabrani u scim javnom glasilima, na ulicama, reklamama? kada ce ciriilica da se promovise kao jedno i jedimo pismo srpskog naroda?

latinica ili ćirilica, svejedno

09.04.2015. 22:51

@a sta cemo sa latinicom? - "Promoviše"? Prvo da prestanemo da koristimo strane reči ako postoji odgovarajuća srpska reč, pa da se opsmenimo i prestanemo da pravimo gramatičke i pravopisne greške, pa tek na kraju neka svako odluči kojim će se pismom služiti. Nije dovoljno pisati ćirilicom i biti patriJota. Pošem latinicom, ali se borim za očuvanje srpskog jezika tako što izbegavam da koristim strane reči i vodim računa o pravopisu.

BGD

09.04.2015. 20:56

Ako je tako,zasto je drugo standardno pismo Srpskog jezika bukvalno proterano iz Ustava,zasto se konstantno istice da je to pismo tj.Latinica tzv.Hrvatsko pismo? Kada se vrlo dobro zna da nas jezik ima dva standardna pisma,sto samo dokazuje bogatsvo naseg kulturnog nasledja i pismenosti...gde smo bukvalno jedini narod Evrope koji se ovim moze pohvaliti.Slobodno se ove moje tvrdnje mogu proveriti u knjizi Srpski jezik i knjizevnost namenjeno osnovcima prvog i drugog razreda.

Majstori, majstori

09.04.2015. 20:57

... a kada ćete nas poštedeti onih koje su se "ostvarile kao majke" umesto postale majke", "porodile se"? To se samo iz medija može čuti i pročitati.

Стеван

09.04.2015. 21:10

Добра жеља тих учесника али, бранимо ли свој писани језик ЋИРИЛИЦОМ? , Ко год каже да је српски и латиница, то није истина. Утопија за све који се боре за ЋИРИЛИЦУ.

Dr. Who

09.04.2015. 23:15

@Milos - Постоји опција и на ћирилици, горе, десно. Мене више брине што се књиге искључиво објављују латиничним писмом.

Маја М.

12.04.2015. 19:28

@Milos - Све што се објави на латиници баштиниће Хрвати. Толико...

jellena

10.04.2015. 18:14

@Lidija - Molm vas Lidija, nadjite srpsku rec za izraz fotosopirana, mada mislim da vas komentar ni malo nije na mestu u celoj ovoj prici

lago

09.04.2015. 22:58

Sramotno je ,a i žalosno koliko se srpski jezik i ćirilično pismo potiskuju iz upotrebe.Mnoga imena naselja,gradova,sela napisana su samo latinicom što je neprihvatljivo.Ovu akciju treba proširit po svim srpskim zemljama.

Tatjana

10.04.2015. 09:34

Rijesite se turskog, pa ce vas mozda neko i shvatiti ozbiljno sto se tice "negovanja srpskoga jezika". Jedini ste narod koji sa jedne strane kuka a sa druge strane se drzi svega turskog, kao pijan plota. Imate toliko srpskih izraza koje ne koristite ili smatrate samo nasima, te ih zamjeniste turskim. Pozdrav iz Zagreba.

KL

10.04.2015. 11:31

@Tatjana - Nazalost Tanja je preokupirana nacinom koji Hrvatska drzava resava probleme jezika (istovremeno zadrzava nemacku konstrukciju recenice i formira reci - vestacki na isti nacin kao sto to rade Nemci). Jezik je nesto mnogo komplikovanije i svaki jezik sadrzi istoriski uticaje drugih jezika. Da li to znaci da treba da izbacimo iz govornog jezika sve izraze pozamljene is nemackog, latinskog, engleskog (mozda to sa zapada je OK?).

Masa

10.04.2015. 13:14

@Tatjana - Poštovana Tatjana, Prihvatanje tuđica je prirodan proces evolucije jednog jezika, naročito u slučajevima viševekovne okupacije. Jezik je živa stvar, adaptira se vremenu i njegovim korisnicima. Ja lično, nemam nikakvu ambiciju da me neko "shvata ozbiljno" u mojoj težnji da negujem srpski jezik osim onih koji ga koriste. Zato draga naša zagrebačka FRENDICE, pustite Vi ono čega se Srbi drže kao "pijani plota", imate dovoljno svojih problema, bez da se vazda mešate u naše.

Ris

10.04.2015. 15:07

@Tatjana - Nažalost se slažem. Kao Srbin iz Slovenije, gdje se mnogo više uči o čistoći slovenačkog jezika, toliko više primjećujem tuđice u srpskom jeziku, koji se zloupotrebljavaju u medija u Srbiji. Nije samo turcizam (ima to i kod vas Hrvata npr. dućan) već anglicizam, germanizam itd. Kad zaboraviš srpsku riječ - npr. žlica i zamijeniš je tuđom - kašika, onda gubiš i dio narodnog nasledstva...gubiš svoj jezik.

Tatjana

10.04.2015. 16:45

@Tatjana - drago mi je da nosite rusko ime, znaci imate pametne roditelje... Sta kazete o, na primer, zrakomlatu?

MarkoBG

10.04.2015. 17:48

@Tatjana - Srpstvo je u kulturi, a to sto o cemu ti pricas je gubitak iste. Kao i ova moja celava latinica na kojoj pisem. Jos po koji turcizam, jer "tako su i nasi stari" i eto nestalo srpstva.

Мица

11.04.2015. 17:55

@Tatjana - Пустите се ви турцизама. Већи је проблем силовање српског језика овим новокомпонованим "родно сензитивним" речима, као нпр. гинеколошкиња, психолошкиња, преводилица, посланица, менаџерка, итд.

Јанко

10.04.2015. 10:14

Такође би требало на овим билбордима нагласити да је и ијекавица једнако нераздвојиви део српског језика.

Аааа

10.04.2015. 11:44

Гдје се у ријечи НИСАМ налази рјечица не?

Janko

10.04.2015. 12:40

Večernje Novosti uz Politiku jedine prave srpske novine. Za očuvanje nacije i društva ! Svaka čast i sve pohvale !

Дуги

10.04.2015. 13:37

Svakako pametna ideja koja bi trebala biti podrzana i od Vlade Srbije i od Akademije Nauka. Živimo u vreme u kom je Srpski jezik izvrnut, nepravilno upotrbljen i zapostavljen. Krajnje je vreme da se preduzmu mere o zastiti, ocuvanju i pravilnoj upotrebi Srpskog jezika. Prosto je nemoguće upotrebiti internet tragac i pronaci objasnjenje na Srpskom jeziku. Dugo smo se pitali zašto je sve ovako i kada ce neko da promeni stanje stagnacije jezika. Hvala vam. Ja sam uz vas.

Cisti srpski

10.04.2015. 17:50

Ja divanisem samo standardnim tursko-srpskim kada asikujem avlijama i bastama sa predivnim komsijkama, kojima vala kao kijanet, horoz kao ja izgledam. (Prvo da ocistimo jezik, pa onda cemo da ga negujemo. A za sve one koji govore o "zivom jeziku" i ostalim nebulozama, evo vam turska pa ga nosite tamo)

Србољуб Кузмановић

10.04.2015. 18:01

Једна лепа идеја је показала КОЛИКО СМО НЕПИСМЕНИ. По мом дубоком убеђењу и мишљењу, не каже се "ПРАВОПИС СРПСКОГА ЈЕЗИКА". Исправно је само СРПСКОГ. "Џабе сте кречили"...билборде, а и штампали "нормативистички приручник" (Пижурица, Пешикан, Јерковића, Клајн...). Такође, никако се нису смела користити велика слова. Довољна је била црвена боја и, евентуално, појачани (болд) фонт. Дакле : Европа, евро (никако ЕВРО), "Негујмо српски језик ! ". А у руци "ПРАВОПИС СРПСКОГ ЈЕЗИКА".

Ивана

21.01.2019. 02:08

@Србољуб Кузмановић - Језик се не негује на основу наших убеђења већ на основу језичких норми. Према томе, правилно је и српског и српскога.

srem

10.04.2015. 20:57

Prava ideja,ako potraje.za pocetak,morali bi oni kojima je to posao,da pisu pravilno.Dnevna stampa je puna gresaka,Tv voditelji se pogresno izrazavaju,nema dikcije,nema pristojnom obracanja onima kojima zele da saopste nesto,a da to dodje do istih.Samo tako,bice neke koristi sigurno.svojevremeno je bola akcija-Nije tesko biti fin,ali je brzo nestala.

Дуца

11.04.2015. 12:20

Назив акције није комплетан, требало би да гласи: "Негујмо српски језик и ћирилицу"!