Суочење заблуда са историјом

М. А. К.

25. 03. 2015. у 14:26

Суочење заблуда са историјом

Иван Ивановић Фото А. С.

У Дому војске представљен последњи део трилогије Ивана Ивановића "Народна буна 3 - Партизани"

АУТОРА замашног опуса од 30 књига, Ивана Ивановића, историја српске књижевности забележила је и као писца, жртву репресије, који је због бритког романа о фудбалу "Црвени краљ", седамдесетих година прошлог века, био осуђен на две године затвора. Адвокат чијим је залагањем казна преиначена у условну, доктор правних наука, дипломата и књижевник Миливоје Перовић, јунак је његовог последњег романа "Народна буна 3 - Партизани", представљеног у уторак у атријуму Дома Војске Србије.

Управо овом књигом заокружио је трилогију, чија је прва књига "Четници" била посвећена покрету за ослобођење некадашње јужне Србије, данашње Македоније, а друга "Топличка држава" једином устанку у поробљеној Европи 1917. године. Поред Миливоја Перовића, који је био партизан и ауторов земљак, главни лик последњег дела је и народни херој Ратко Павловић Ћићко, шпански борац.

- Тема свих мојих књига је сукоб четника и партизана, без доношења сопствених закључака. Због тога читаоци, помоћу књиге, воде дијалог с историјом - рекао је Ивановић, чији је отац, у устанку у Топлици у Другом светском рату, као официр Војске Краљевине Југославије, управо био на страни четника.

Писац, који је током одрастања на себи осетио жиг пораженог, сматра да је грађански рат у Србији од 1941. до 1945. један од најзначајнијих догађаја у нашој савременој историји, чија значења ни данас нисмо у стању да растумачимо:

- Комунисти су после рата сатанизовали четнике, а после њихове владавине и њих су сасвим некритички ружили - закључио је Ивановић, који је у новом делу описао како су прошли најбољи комунисти који су поверовали у ко зна коју по реду људску заблуду.

СУПРОТСТАВЉАЊЕ ФАШИЗМУ

- "Наши Шпанци" попут Ћићка, схватили су да се против фашизма мора борити пре него што ти дође на праг. Када размишљам шта данас може да значи No pasaran, за мене је то супротстављање ММФ-у и НАТО - рекао је Бранко Павловић.

О делу су говорили и Јовица Тркуља, професор Правног факултета у Београду и адвокат Бранко Павловић, потомак Ратка Павловића Ћићка, једног од јунака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

sas

25.03.2015. 15:08

"Trla baba lan Da joj prodje dan!" Istorija je poznata i jasna ka suza. Velike Sile odredjuju puteve malim narodima! A obicni ljudi su samo obicni I ratuju za svoje ideale i interese;(

Јужнопругаш

25.03.2015. 17:37

Један од најбољих послератних српских писаца! Међутим није никада пљувао по својој земљи, па су га зато оне највеће награде некако мимоилазиле. Велики поздрав Господину Ивановићу!