ПОГЛЕДАЈТЕ: Београд добија нови мост, спајаће блокове и Аду Циганлију (ФОТО)

NovostiOnline/С.Б.МИЛОШЕВИЋ

22. 04. 2020. у 10:01

Процењена вредност је 10 милиона евра

ПОГЛЕДАЈТЕ: Београд добија нови мост, спајаће блокове и Аду Циганлију (ФОТО)

Фото: Инстаграм

ПОСЛЕ укидања ванредног стања грађани ће имати прилику да на раном јавном увиду погледају идејно решење пешачко - бициклистичког моста који ће повезати Аду Циганлију и Блок 70. За идеју је заслужна служба главног градског урбанисте Марка Стојчића.


Како је Стојчић рекао за "Новости", градња би требало да почне следеће године, план детаљне регулације је у изради, а град ће финансирати изградњу.


Процењена вредност је 10 милиона евра.


- Поносан сам на свој тим и ово идејно решење. Форма моста је инспирисана таласом чије амплитуде осцилују од већих ка мањим у складу са темпом живота Београђана - из урбаног и динамичног живота у граду у смирај и рекреацију на Ади Циганлији и обрнуто.


Мост се састоји од лучне челичне конструкције која преко седам стубова са распонима од 150 метара преко пловног пута до 30 метара премошћава Саву у дужини од 520 метара - наводи Стојчић.

Главни градски архитекта каже и да ће у продужетку Улице омладинскух бригара бити јавна гаража са два подземна и једним надземним нивоом, где ће моћи да се смести 300 аутомобила.

Помака има и у градњи меморијалног парка на темељима Народне бибиотеке на Косанчићевом венцу. Градска комисија за планове је прошле седмице на виртуелној седници дала зелено светло за измене Плана детаљне регулације за део од Карађорђеве, Великих степеница до Косанчићевог венца, па ће и тај документ ићи на јавни увид о укидању ванредног стања.

Следеће године ће се обележити 80 година од стравичног злочина нацистичке Немачке у чијем је бомбардовању Београда 6. априла 1941. године уништена и Народна библиотека са целокупним националним писаним благом. Поводом тога спроведене су планске процедуре, како би се омогућило извођење идеје архитекте Бориса Подреке, на основу којих је Завод за заштиту споменика културе урадио пројектну документацију.

- Подрекино решење не подразумева поновну изградњу овог објекта и реконструкцију прошлости, већ очување темеља и зидова библиотеке и изградњу споменичких структура које симболизију ово страдање, као што су на пример црни бетонски монолити који формом и распоредом подсећају на разбацане, огарене књиге - гробље знања. Са супротне стране меморијала предвиђен је цветни трг, као симбол радости живота и онога што се поновно родило након окупације - објашњава Стојчић.
МАРИНУ ДОРЋОЛ РАДИ ФАЈАЛИ

Служба главног урбанисте је у марту изабрала 10 професионалних младих тимова, који ће дати основ за ПДР Линијског парка чија градња ће почети следеће годне. Према Стијчићевим речима, компанија "СЕБРЕ Марина Дорћол" која је прошлог септембра купила марину, финансираће ове младе тимове са 30 милиона динара. Власници ове компаније препознали су потенцијал у уређењу овог простора који се налази у непосредној близини њиховог комплекса на чијем идејном решењу ради најпознатији чешки архитекта Станислав Фијали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Petar Akić

22.04.2020. 10:22

Na dunavu trebaju najmanje dva mosta:Ada huja, Novi Beogrd, Stari grad..., leva obala je osudjena na samo jedan "raspali" Pančevački most, pih

Cosmin Contra

22.04.2020. 10:29

Da mi je znati koji su to "Beogradjani" glasali da gradi novi most a stari da se stavi u park Usce?! Naravno, da se napravi i 200 kafica u parku da se popuni prostor oko mosta...sacuvaj Boze

naranca

26.04.2020. 13:21

@Cosmin Contra - Da bi Europljani mogli da grade svoje dojce vele solitere.

Milo

22.04.2020. 10:46

U Beogradu ce gradjani Srbije izdvajati za sve, dok se u ostalim delovima nece nista raditi i graditi, gde na kraju ljudi nece ni zeleti da zive jer nema uslova..

Traktorista

22.04.2020. 12:50

@Milo - Normalno, zato mi Beogradžani možemo da kupujemo vase jagnjice. Buhahaaha.... buhahahaha

naranca

24.04.2020. 15:40

@Milo - U Palanci ne mogu da asfaltiraju deo puta BGD -Palanka....Vec 30 godina.Gde je taj BGD????? Da nam popravi put

Патка

22.04.2020. 11:13

Дај бре направите мост преко Дунава спојите општину Гроцка са Банатом.Не трошите паре на нефункционалне мостове.

Marko

22.04.2020. 13:00

Да ли ћемо добити повраћај новца за Бус плус за март месец јер су укинули превоз. Да ли ће неко одговарати због редукције превоза и утицања на здравље људи?

slobodan nedeljkovic

23.04.2020. 00:58

Nije potrebno sada ishitreno raditi ovaj most vec molimo Vesica da obnovi Domove Zdravlja jer im j rok za obnovu istekao jos pre deset godina. Za 15 miliona evra koliko košta mosta može se obnoviti i opremiti 10 Domova Zdravlja.

naranca

29.04.2020. 01:12

@slobodan nedeljkovic - Mogla bi I Ceca da pomogne ona toliko zaradi za Novu Godinu.

Prolaznik

23.04.2020. 06:33

za petra odgovor postoji još jedan most i on se zove pupinov most kod zemuna a za drugog marka pobrkao si lončiće nije ta tema.