Тендер за изградњу гробља кућних љубимаца биће највероватније расписан у септембру, најавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је рекао да Саобраћајни институт ЦИП пројектује гробље кућних љубимаца у Блоку 51 на Новом Београду и да се грађевинска дозвола очекује у септембру ове године, када ће бити расписан и тендер за избор извођача.

Тендер ће обухватити прву фазу уређења комплекса у оквиру којег ће се градити саобраћајнице, пешачке стазе, зелене површине, паркинзи, пратећа комунална инфраструктуру и административни објекат.

Весић је подсетио да је Град Београд са Саобраћајним институтом ЦИП недавно потписао и уговор за израду пројекта за изградњу центра за спаљивање анималног отпада, који је планиран у оквиру комплекса гробља, а објекат ће се градити у другој фази, саопштио је Беоинфо.

У комплексу је предвиђена могућност сахрањивања кућних љубимаца на више начина, а простор ће бити уклопљен са постојећим зеленилом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Гради се крематоријум за кућне љубимце

Комплекс гробља је подељен на три функционалне целине: предњу зону - административни објекат у коме су планирани ветеринарска амбуланта, сала за испраћаје и продавница за пратећу опрему; средњу зону - која је намењена појединачном и групном сахрањивању животиња и задњу зону - у којој ће се налазити центар за спаљивање анималног отпада.

Простор за сахрањивање састојаће се од трга за испраћај, парцела за розаријуме и колумбаријуме, парцеле за гробове у низу и простора за заједничко сахрањивање.

Сви садржаји ће бити повезани интерним саобраћајницама и пешачким стазама. Димензије гробних места одређене су према величини животиња.

По ободу комплекса планирано је заштитно зеленило ширине 15 метара, а дрвореди су предвиђени уз паркинг простор на улазу у гробље, дуж главне приступне саобраћајнице.