У њој је некада живео Бајлони, важила је за једну од најлепших кућа у Београду, а сада је руина у центру престонице: Када ће бити обновљена зграда Амбасаде Гвинеје? (ФОТО)

Милица СТАНОЈКОВИЋ

02. 02. 2020. у 19:08

У њој је некада живео Бајлони, важила је за једну од најлепших кућа у Београду, а сада је руина у центру престонице: Када ће бити обновљена зграда Амбасаде Гвинеје? (ФОТО)

Овде је некад живео Игњат Бајлони Фото П. Милошевић

Здање у Улици кнеза Милоша 66 пропада годинама, Министарство спољних послова затражило од страних власника да што пре започну санацију
ЗГРАДА у Улици кнеза Милоша 66 на Савском венцу већ деценијама пропада и од велелепне куће постала је руина. Иако је у више наврата било речи да ће здање, у коме је некада живео познати чешки трговац и занатлија Игњат Бајлони, по ком је Бајлонијева пијаца добила незванични назив, а сада власништво Републике Гвинеје, бити сређено и постати амбасада, до данас се то није догодило.

Уколико се неко од пролазника, чекајући превоз на аутобуском стајалишту, осврне иза себе, запрепастиће се од призора девастиране грађевине. Иако је, након великог броја притужби грађана, на зграду постављена заштитна мрежа како се фасада не би обрушавала, то је једино што је за протеклих десет година урађено.

- Жалосно је да је некада једна од лепших кућа у Београду сада руинирана - наводи суграђанин Миљан Поповић. - Џаба ће је неко сређивати када је већ толико пропала да јој нема повратка у пређашњи изглед.

Због лошег стања наведеног објекта и ГО Савски венац обратила се Министарству спољних послова са молбом да помогне у оквиру своје надлежности у решавању дугогодишњег проблема.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О РЕСТИТУЦИЈИ: И амбасаде враћају старим власницима!

Како је за "Новости" речено у Министарству спољних послова, средином децембра прошле године, обављен је разговор са отправником послова Амбасаде Републике Гвинеје у Београду и предочени су проблеми које проузрокује стање поменутог објекта и затражена хитна санација.

- Са гвинејске стране показано је разумевање и спремност да се овај проблем реши - наводе у Министарству. - Према информацијама којима располажемо, у Београду је недавно боравила и експертска делегација Републике Гвинеје. Обавила је увид у стање објекта и обавила прелиминарне разговоре са једним бројем локалних грађевинских предузећа, односно размотрила техничке аспекте за решавање овог проблема. Имајући у виду да је Република Србија, у процесу сукцесије бивше СФРЈ, стекла својину на непокретности бивше СФРЈ у Конакрију, изразили смо спремност да наша делегација посети Републику Гвинеју и имајући у виду принцип реципроцитета, убрза решавање ових питања.

Иначе, после национализације ова грађевина нашла се у власништву Општине Савки венац након Другог светског рата, да би шездесетих година продата Републици Гвинеји да би на том месту била амбасада.


ПИВАРА ПА ПИЈАЦА

ИГЊАТ Бајлони на месту пијаце Скадарлија, популарне Бајлонијеве, исушио је мочвару како би отворио пивару. Широм Београда има грађевина које су некад припадале породици Бајлони.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације