Почетком јуна месеца 1939. године Сава се грдно разгоропадила и поплавила многа места у околини Београда. Тадашње новине брижно извештавају о том догађају. Лист "Време" посебну пажњу посвећује фоторепортажи, јер су били веома вешти у брзом извештавању са терена.

- Сава све више прети приградским насељима, а порасла је само током ноћи за четвртину метра - пише "Време".- То је било довољно да се изазове права паника на Чукарици, у Макишу и свуда узводно ка Обреновцу. Извештаји, који су стизали, сведочили су о сталном порасту воде, тако да се у току дана морало приступити евакуацији становништва из угрожених насеља. Огромне штете нанела је досадашња поплава. По свему изгледа да надолази још већа вода и становништво обузима паничан страх пред катастрофом. Више од високе воде угрожена насеља страхују од ветра који би, тврди се, поплављене куће могао сасвим да уништи.

Причу о катастрофи ипак је надјачала једна приповест о изненадним становницима Аде Циганлије и њиховом успешном преживљавању. Подсећамо млађе Београђане, Ада Циганлија је тада била само острво, а данашњи изглед и Савско језеро настају тек 1967. године. До тада, овде је само велика ада, баш попут, на пример, Великог ратног острва.

- Ноћ од петка на суботу била је језива - бележе новинари "Времена".- Површина копна смањивала се највећом брзином и ретки становници овог острва на Сави осетили су да им вода прети смрћу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Београдске приче: Магови маркетинга од пре 80 година

"Јуче у зору сељаци, који су из Макиша кренули за Београд, видели су јединствену борбу становника Аде Циганлије", настављају новинари опис."Са Аде су бежале лепе срне, тражећи спас на десној обали Саве...".

- Управа Зоолошког врта послала је на Аду Циганлију седам срна да се овде, у природи, побрину за потомство. Неке срне, по препоруци ветеринара, требало је да промене околину и ваздух. Када је Сава јако надошла срне нису имале куда. Њихови шумарци претворили су се у мочваре и лепе животиње су се већ два дана мучиле да се извуку из блата. Јуче у зору, кад је изгледало да долази прави потоп, срне су побегле са Аде, препливале Саву и прешле на друм за Обреновац. Људи који су видели ову лепу дивљач, остали су изненађени.

Поплава је престала, али је остала штета. Новинари су преносили утиске са терена, говорећи како су куће у доњем делу Чукарице и на Макишу "личиле на насеља у Бежанији".

- Куће на кољу, високо изнад воде, једино су се одбраниле. Ниске кућице отвориле су широм и врата и прозоре, да вода тече кроз њих. Становници угрожених насеља објашњавали су разлоге зашто то чине: "Боље да све отворимо, јер би нам бујица могла да искида и врата и прозоре. Овако, када вода оде, можда ће нам штета бити мања...


КРЧМАР КАО СПАСИЛАЦ

Кафана "Сикирица" налазила се уз обалу, а тамошњи крчмар Ставан Милинковић препознао је да уплашене животиње имају жиг Зоолошког врта. То их је и спасило, јер је Милинковић схватио о чему се ради, па је спречио сељаке да одстреле срне као другу дивљач.