Дорћолци постигли договор са Градом: Мења се пројекат, троле неће угрозити паркинг и зеленило

С. Видачковић/Ј. Динчић

05. 12. 2019. у 00:10

Дорћолци постигли договор са Градом: Мења се пројекат, троле неће угрозити паркинг и зеленило

Фото: А. Станковић

Челници Града и житељи Дорћола се договорили да буде измењен пројекат будуће контактне мреже

ТРОЛЕЈБУСИ неће саобраћати Гундулићевим венцем, зеленило ће остати нетакнуто, а паркинг места неће бити угрожена. Ово је договорено на састанку представника Града и Дорћолаца, у вези са налажењем решења за изградњу нове трасе тролејбуских линија у овом делу престонице.

Део житеља Дорћола раније је покренуо иницијативу за разматрање измене пројектоване трасе тролејбуских линија која би пролазила улицама Гундулићев венац, Венизелосова и Жоржа Клемансоа. Како је подсетио главни урбаниста Марко Стојчић, пројектовање тролејбуске окретнице у Дунавској улици почело је 2001. године, а у форми плана усвојено је 2006. на седници Скупштине града.

Прочитајте још: Радови у Борској улици: Измене на девет траса градских линија

- Реч је о спровођењу тог пројекта и изградњи, што је било планирано у наредних неколико месеци - рекао је Стојчић. - Међутим, као одговорна градска управа реаговали смо на предлоге грађана и заједно са њима закључили да је у једном делу могуће изменити трасу. Део тога учињен је у априлу, када смо "заобишли" једну деоницу на Гундулићевом венцу, а резултат овог састанка је да се и друга предвиђена траса у овој улици искључи из тролејбуске мреже.


Прочитајте још: Од 15. децембра и Лазаревац ће бити спојен са центром БГ возом

Главни урбаниста наводи да је грађанима појашњена неопходност тролејбуске мреже, као технички веома важног аспекта функционисања јавног превоза.

- Саопштили смо суграђанима свој коначни став. Сачуваће се зеленило, као и паркирање у истом обиму. Нетачне су информације да ће контактна мрежа бити фиксирана на стамбене објекте. Тролејбуси ће пролазити улицама у којима и сада функционише јавни градски превоз. Мислим да смо испунили све што су суграђани тражили од нас.

Он је истакао да ова траса није трајно решење, јер како се буде развијао депо у Дунавској улици, тако ће се и линије кориговати, како каже, у корист суграђана.

Фото: И. Маринковић

ИЗБЕГЛИ ПОЛИТИЗАЦИЈУ СЛУЧАЈА

СТОЈЧИЋ наглашава да су грађани показали да у решавању ових проблема није било места политици, те да су у дијалогу са градском управом могли да нађу задовољавајуће решење.

Он је истакао да су грађани препознали злоупотребу појединих политичких странака и нису прихватили политизацију.

ПРОТЕСТНА ШЕТЊА

СТАНОВНИЦИ доњег дела Дорћола окупили су се и синоћ на углу улица Жоржа Клеменсоа и Гундулићевог венца. Договорено је да и у наредном периоду организују протестне скупове, али и да се формира удружење грађана које ће представљати правни тим за праћење ситуације везане за изградњу нове тролејбуске мреже. Након разговора кренули у кратку протестну шетњу, од угла Жоржа Клеменсоа и Гундулићевог венца до Венизелосове и назад до Гундулићевог венца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Petar Petrović

05.12.2019. 07:51

Stalni ispadi Hažigejzovića protiv Srbije i srpskog naroda su više patološke prirode on je otvoreni srbomrzac. Medjutim, ni ne smetaju mu pare koje dobija od gostovanja i prikazivanja serija u kojima imenovani glumi. Mene više zabrinjava pasivan xxxcccc mm szohistički odnos srpskih institucija i gradjana sa koji moraju da reaguju i zabrane na indiskretan način smanji njegovo prisustvo na našoj kulturnoj sceni. Šta bi SARAJEVO uradilo protiv našeg nekog umetnika koji bi tako govorio o njima ?