Муљ заробио чамце у Чукаричком рукавцу

Г. Новаковић

22. 10. 2019. у 15:31

Муљ заробио чамце у Чукаричком рукавцу

Фото: К. Михајловић

Проблеми суграђанa који су усидрили своја пловила. Наноси из Топчидерске реке "везују" бродове од изградње Моста на Ади

КАДА би смеће било једини проблем Чукаричког рукавца, све би било лакше. У овоме су сагласни суграђани који своје чамце поверавају на чување ЈП "Ада Циганлија" и већ месецима уназад немају могућност ни да исплове из овог "паркиралишта", ни да уплове у њега. Наноси из реке Топчидерке достигли су критичан ниво и чини се да у скорије време нема решења овог проблема.

Прочитајте још: Чукарички рукавац без шута и пластике

Како нам се пожалио један од корисника везова у рукавцу, два месеца већ не може да исплови због наталоженог муља. Смеће, о ком су недавно "Новости" писале, а које је очишћено у организованој акцији током претходног викенда, мали је проблем наспрам наноса.

- Дугогодишњи сам корисник пристана и дуго већ имамо проблем - каже нам Д. Н. - Канал који је ископан пре извесног времена није добро урађен да би муљ могао да се уклони. У Чукаричком рукавцу има око стотину пловила и много нас се удружило, те смо се обраћали и "Ади" и предузећима "Београдводе" и "Србијаводе". Сви покушаји да се реши проблем били су краткорочни.

Прочитајте још: Богатија туристичка понуда: Плутајућа атракција на Ади

Према речима нашег саговорника, све је почело када је изграђен Мост на Ади и када је укинуто стовариште горива "Југопетрола" прекопута Чукаричког рукавца.

- Док је стовариште радило, на свака два-три дана долазио је брод са горивом. Он је јаким моторима дизао муљ и индиректно је тако одржавао канал. Онда су канал мало раскопали и отицање је функционисало само те године. Чули смо гласине да се запуштањем рукавца прави прилика да се добије грађевински плац или да се направи градска марина - прича Д. Н.

И из "Аде Циганлије" кажу да је проблем настао у току изградње Моста на Ади.

- Имајући у виду да до сада није пронађено решење за реку Топчидерку, која се улива у Чукарички рукавац, један део проблема чини и таложење наноса и песка, које Топчидерка носи са собом, а који се таложи на делу рукавца непосредно испод моста - наводе из овог предузећа.

"Ада Циганлија" не крије да је проблем решив, али такви подухвати захтевају велика финансијска средства.

Иначе, Чукарички рукавац је у надлежности предузећа "Србијаводе", али на питања о томе на који начин ће се дугорочно решити наведени проблем, од њих нисмо добили одговоре до закључења овог броја.

ПЛАНИРАНО 685 МЕСТА ЗА ПЛОВИЛА

ПОЧЕТКОМ прошле године Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала је и конкурс за урбанистичко-архитектонско решење уређења Чукаричког рукавца. Таквим уређењем процењено биће обезбеђено 685 места за пловила, од чега око 650 за пловила на везовима под закупом и око 40 за она на краткотрајном боравку у води.

ЧИШЋЕЊЕ 2016. ГОДИНЕ

ЈКП "Београдводе" очистило је улаз у Чукарички рукавац априла 2016. године. Тада је изнето око 30.000 кубика муља. Међутим, Законом о изменама и допунама Закона о водама који је ступио на снагу 21. 12. 2016. предузеће више није надлежно над водама првог реда, у које спадају река Сава и Чукарички рукавац.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације